Ennyiféle fánkot máshol nem kóstolhatunk

Február 18-án újra fánkfesztivált rendeznek Nagykanizsán, korábban készült már gesztenyés, diós, gyümölcsös, zöldséges, sőt sajtos és sonkás változat is.

BL
2012. 02. 12. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy időben, egy helyen a legtöbbféle fánk rekordjával dicsekedhet a tavalyi Országos Farsangi Fánkfesztivál, amelyet a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház idén már negyedik alkalommal rendez meg a dél-zalai városban – mondta el Kámánné Szép Terézia, az intézmény igazgatója. Ebben az esztendőben új helyszínen, a Kanizsa Centrum területén tartják meg február 18-án a rendezvényt, amelyre már most többen jelentkeztek, mint tavaly. A múlt évben 28 csapat indult, most pedig már több mint 30-an jelezték, hogy megmérettetik az általuk készített fánkokat.

Az igazgató azt is hozzátette: örvendetes, hogy többgenerációssá és sokszínű versennyé vált a rendezvény, mert a felnőttek mellett egyre több diák, az amatőrök mellett pedig számos profi is tálalni szeretné ízletes édességeit. Az ezúttal már a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének résztvevőjeként tartandó sütés-főzésre nem kizárólag környékbeli csapatok érkeznek, hanem a Dunántúl számos településéről is jönnek versenyzők. A szervezők pedig a nagyszámú résztvevő segítségével próbálják megdönteni a tavalyi, 51 fánkfajtát leköröző Guinness-rekordot.

Azt már Rákhely Árpád szakoktató, a zsűri egyik tagja árulta el, hogy alapvetően három fánkféleség ismert, a kelt, a kevert és a toló- vagy más néven forgácsfánk. A töltelékek változatosságának jóvoltából készülhet el a sokféle különlegesség, mert nemcsak lekvárral vagy csokoládéval lehet ízesíteni a finomságot. Volt már Nagykanizsán gesztenyés, diós, marcipános, grillázzsal töltött, rummal vagy likőrrel megbolondított fánk, de gyümölcsös, zöldséges, sőt sajtos és sonkás is készült már.

A nagykanizsai IV. Országos Farsangi Fánkfesztiválon idén már külön értékelik a profi és az amatőr versenyzőket, a helyben sütött és hozott fánkokat, valamint a hagyományos és különleges készítményeket. A zsűri pedig három szempontot értékel: a fánk állagát, ízét és kelési fokát – fűzte hozzá Rákhely Árpád.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.