Takács Károlyné, a település alpolgármestere elmondta az MTI-nek, hogy a Kisvárdával szomszédos nagyközség fesztiválközpontjában a vendégek megkóstolhatják a régi felső-szabolcsi disznótoros ételeket, így az orjalevest, a toroskáposztát, a különleges ízesítésű kolbászt, hurkát, a frissen sütött tepertőt, a töltött gömböcöt, sőt feltálalják a téli időszak egyik legkedveltebb különlegességét, a kocsonyát is. Hozzátette, hogy az egész napos rendezvényen a farsang időszakának hagyományait is felelevenítik, így például lesz cigánylány-, kecske- és halottvivés, amely régen a februári télbúcsúztatás vidám eseménye volt a falvakban, köztük Ajakon is.
Fiúk öltöznek be cigány lánynak, közülük kerül ki az imitált kecske és a halott is, aztán a fiatalok nem mindennapi rigmusok kiabálásával incselkednek velük. A jó tulajdonságok felsorolása mellett a rosszakra is sort kerítenek, a „halottat” sirató lányok például mindenki tudtára adják, hogy milyen pajzán, iszákos vagy lusta volt a „megboldogult”. Később, amikor kiderül, hogy ki öltözött cigány lánynak, kecskének vagy halottnak, mindenki eldöntheti, hogy találó volt-e vagy sem az érintettek jellemzése.
Az I. Ajaki Farsangi Disznótoros elnevezésű rendezvény szombat reggel 7 órakor kezdődik a település Péter-tó melletti fesztiválközpontjában. A fogópálinka kóstolásával és versenyével indul a disznóölés, aztán az alkalmi böllérek nekilátnak a perzselésnek, a húsok feldarabolásának és a belőlük készült étkek elkészítésének, amelyeket persze bárki meg is ízlelhet a nap során.
A rendezvényt ünnepélyesen 10 órakor nyitják meg, akkor kezdődik a farsangi hagyományok bemutatása, és indul a többórás evés-ivás-mulatozás, zenével, tánccal és komédiával. A falusi disznótorok elmaradhatatlan cigányzenéje is felhangzik, és talpalávalóval szórakoztatja a nagyérdeműt a Snapsz Band és a Tik-Tak együttes is.