Parmezán, gorgonzola, olívaolaj, vörösbor: az olasz gasztronómia legjobbjai utaztak a Titanicon – nyilatkozta a sajtónak az évforduló alkalmából Gabriele Arlotti gasztrokutató. A korabeli óceánjárók élelmiszerkészleteinek ismerőjeként rekonstruálta a Titanic luxuséttermének kínálatát. Ehhez segítséget nyújtottak az óceánjáró fennmaradt étlapjai is.
Az első osztályú vendégeknek felszolgált ételekhez gyakran használtak parmezánsajtot, erőleveshez vagy vékony szeletekben szolgálva fel. Az értékes parmezánt külön biztosították, a gorgonzolát pedig jegelve tudták konzerválni – hangoztatta Arlotti, aki a Titanicra küldött parmezánformák számát is azonosította.
A Titanic luxuséttermét az Egyesült Államokba emigrált Luigi Gatti vezette, aki előnyben részesítette az olasz alapanyagokat, és harminchárom olasz pincért is vitt magával a hajóra, a vendéglátás legjobbjait. Közöttük volt a hét nyelven beszélő Ugo Banfi és Emilio Poggi, aki életét veszítette, de a nadrágzsebében talált pezsgősdugót leszármazottjai a mai napig őrzik az észak-olasz Savonában.
A hajón összesen negyven olasz utazott, közülük két utas maradt életben. Egyikük a kőfaragó, grafikusművész Emilio Portalupi volt, akinek történetét az olasz sajtó szerint a James Cameron rendezte film főszereplője, Jack Dawson idézi. Huszonnégy évesen halt meg a Titanicon Giuseppe Peduzzi, akinek rokonai az ötvenes években állítottak üres sírt a lombardiai Schignanóban. A sírjára feltett fényképet később ellopták, de a mostani évfordulóra az önkormányzat rekonstruálta Peduzzi vonásait.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség