Bemutatták az új étteremkalauzt + Képriport

Nagyszabású gála keretében vehették át díjaikat a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztesei csütörtökön a fővárosban.

BL
2012. 04. 26. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csúcsgasztronómiai verseny győzteseinek az OTP Klub részéről Nagy Zoltán Péter adta át a díjakat. Az első helyezett Horváth Szilveszter, a győri La Maréda konyhafőnöke egymillió forintos ösztöndíjat, szakkönyvsorozatot és a Magyar Gasztronómiai Egyesület kést ábrázoló bronzszobrát vehette át. A második és a harmadik helyet a budapesti Onyx étterem egy-egy szakácsa szerezte meg: a másodikként végzett Fodor Sándor félmillió forintot, a harmadik helyezett Galgóczi Gábor pedig 250 ezer forintot kapott. Galgóczi és Barhó Szabolcs, a fővárosi Borkonyha szakácsa azonos pontszámot szerzett a versenyben, ám a zsűri döntése alapján Barhó érdemelte ki a negyedik helyet, amelynek jutalmául 100 ezer forintot vehetett át. A díjazottak a pénzt továbbképzési célra fordíthatják.

Bekapcsolódás a nemzetközi áramlatba

A rangos eseményen bemutatták a Gault&Millau világhírű étteremkalauz első magyarországi kiadványát. A kalauz szerkesztői, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra ezzel egy több évtizedes nemzetközi gasztronómiai áramlatba kapcsolta be a magyar konyhát.

A Gault&Millau nemzetközi szinten működik, napjaink legbefolyásosabb étteremkalauz-kiadóinak egyike. Henri Gault francia étteremkritikus és Christian Millau író alapította 1965-ben. Rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. Elsősorban a konyhai minőséget értékelik. Tíz pont alá jó étterem nem mehet, és legfeljebb húsz pont adható, de már a 17-18 pont is a legmagasabb szintű minőséget, kreativitást és ételkészítést jelenti. A központ nem javasolja a húsz pont adását, mivel az inkább az elméleti tökéletesség jelképe: az elérhetetlen, elméleti maximum.

27 szakácssapkás étterem

A minősítés jelzése a szakácssapka, amit 13 ponttól érdemelnek ki az éttermek: a fekete a hagyományos konyha jele, a vörös a megújuló konyháé. Két szakácssapka egy Michelin-csillagnak felel meg a szakácsszakmában szintén nívós Michelin Guide értékelési mértéke alapján. A nyugat-európai Gault&Millau kalauzok a tíz pontnál kevesebbre értékelhető éttermeket meg sem említik. A magyarországi kalauz szerkesztői viszont a mezőny szintjéhez igazodva „lefelé is kinyitották” a pontrendszert, hogy a tízpontos szintet még el nem ért, de törekvő vendéglátóhelyek visszajelzést és ösztönzést kapjanak.

Az anonim módon zajló tesztelések és értékelések eredményeképpen összesen 27 hazai – köztük kilenc vidéki – étterem szerzett szakácssapkát. Három sapkával a Costes és az Onyx éttermek, kettővel pedig a MÁK bistro, a Csalogány 26 étterem és a Nobu étterem büszkélkedhetnek. A csúcsgasztronómiát képviselő vendéglátóhelyek mindegyike a fővárosban található. Az egy szakácssapkát kiérdemlő éttermek közé viszont már több vidéki is bekerült, így például a fertőrákosi Ráspi vendéglő, a balatonszemesi Kistücsök étterem, a villányi Mandula étterem vagy a békéscsabai Brill bisztró.

Az év étele: véres kolbász alma-mustárral

Mivel az étterembírálatok során nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére, az étteremkalauz lehetőséget nyújt a regionális mezőgazdasági termékeknek és kézműves élelmiszereknek, hogy rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség, illetve az elismertség felé. A kiadvány szerkesztői hazai és külföldi szakértőket kértek fel, hogy értékeljék a 107 legjobb magyarországi borászatot is. A legjobb pince címét a Szepsy Pince érdemelte ki, a rangsorban ezt követi a Demeter Zoltán Tokaji Pincészet, a Királyudvar Szőlőbirtok és a Ráspi Pincészet. Terveik szerint a jövőben bővítik a kalauz borral foglalkozó részét, így a 2013-as kiadványnak egy 600-800 bor értékelését tartalmazó borkalauz is része lehet. A Gault&Millau saját rendszerben Magyarország legjobb szállodáit is értékelte.

A kalauzban megválasztotta az év kitüntetettjeit is. Az év gasztronómusa Horváth József, a fertőrákosi Ráspi vendéglő borásza, szakácsa és egyben tulajdonosa. Az év főszakácsa a budapesti Onyx étteremben dolgozó Széll Tamás, az év felfedezettje pedig Forster Zoltán, a rácalmási Jankovich Kúria séfje lett. Az ítészek szerint az év cukrásza a Mák bistróban dolgozó Balatoni Brigitta, az év főpincére Maul Gergely, a budapesti Fausto’s munkatársa, az év éttermi étele a budapesti Laci!Konyha!-ban elfogyasztható véres kolbász alma-mustárral, a legjobb ár-érték arányú déli menüt pedig fővárosi Olimpia étterem kínálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.