Most kiderül, milyen a jó kávé

A kávékultúra sokszínűségébe enged bepillantást e hét végén a Kreatív kávéfórum elnevezésű rendezvény.

Pálffy Renáta
2012. 04. 13. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok embernek vele indul a napja, a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon, az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék – ez a kávé. Mint az közismert, a népszerű ital mértékletes fogyasztás esetén – koffeintartalma révén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és a vesékre is. A világ kávékultúrája pedig rendkívül színes, ebbe pillanthat be az, aki ellátogat a budapesti Corinthia hotelbe pénteken és szombaton.

A Kreatív kávéfórum elnevezésű rendezvényen az érdeklődőket számos program várja: ínycsiklandozó kávéitalok és egyéb finomságok, édességek, fagylaltok. A főszerep természetesen a kávéé, de a Hazai ínyenc sarokban kézműves, magyar delikát termékek is bemutatkoznak: pálinkák, sonkák, és nem maradhatnak el a borok sem a kínálatból. A pálinka- és borkóstolók közepette a kávékészítés, -pörkölés tudományába is mélyebben bepillanthatnak, és megismerkedhetnek a legmodernebb eszközökkel, módszerekkel. Kiderül az is, milyen út vezet a kávécserjétől a csészébe kerülő nedű elfogyasztásáig.

Kávécserjét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban termesztenek, a 23. és a 25. szélességi fokok által határolt úgynevezett kávéövben. A kávé világpiacán megforduló nyers kávék többsége elsődlegesen a kávénagyhatalmaknak számító országok ültetvényeiről származnak. Ezek közül a legjelentősebbek:
Afrikában: Etiópia, Kenya, Angola, Tanzánia, Kamerun, Uganda, Elefántcsontpart.
Amerikában: Brazília, Kolumbia, Guatemala, Costa Rica. Ázsiában: India, Indonézia, Vietnam. (Wikipédia)

A kávéipar jelentőségét az is mutatja, hogy mintegy húszmillióan dolgoznak benne a Földön, ebből csak Brazília ötmillió embert foglalkoztat. Négyszázmilliárd csésze kávét fogyaszt el a Föld lakossága egy évben. Hatmilliárdan vagyunk, ezért minden emberre éves szinten 66 elfogyasztott csésze kávé, azaz egy kávécserje közel féléves hozama jut. Magyarországon évente 22 ezer tonna kávét kortyolgat el a lakosság, a felnőttek 87 százaléka kávéfogyasztó. A kávéfórum szervezőinek célja, hogy a mennyiségi fogyasztást a minőséggel is összhangba hozzák.

Mint azt Tóth Sándor, a Magyarországi Baristák, Kávéforgalmazók és Kávéházak Egyesületének elnöke az MNO-nak elmondta: hazánkban sokféle kávékultúra képviselteti magát. A technikai fejlesztések egy része Olaszországhoz köthető, az alapanyagok terén Közép-Amerika és Afrika uralkodóak. A kávékultúrában az angolszász és a Benelux államok előretörése is megfigyelhető. Tóth Sándor hangsúlyozta azt is, tradícióink, múltunk okán természetes, hogy a török és arab típusú kávékészítés technológiájára is odafigyeljünk. „Lebomlottak a határok, ma már mindenhez hozzájutunk, sok külföldi lakik nálunk, és elkerülhetetlen, hogy az ő kávézási kultúrájukhoz is elkezdjünk igazodni” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve: be kell szívunk az ismereteket, és arra kell törekedni, hogy a legjobbak közé tartozzunk.

Tóth Sándor elmondta: még az idén szeretnének bevezetni egy kávéházi minősítési rendszert, amelyben szigorú szabályokhoz igazodva meghatároznák, hogy mit lehet espressónak vagy épp hosszú kávénak nevezni. Kiemelte: rendkívül nagy ívű a gasztronómiánk, „nem várható el a fogyasztótól, hogy mindenhez értsen”. Itt jön a szakma felelőssége, hogy kiemeljék azokat a szolgáltatókat, amelyek olyan technológiákat alkalmaznak, olyan minőséget állítanak elő, amely példaértékű.

A barista (magyar kifejezéssel kávépincér) olyan személy, aki főként espresso és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. Ismernie kell a kávékészítés teljes folyamatát: a kávénövényt és annak fajtáit, szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit. Képesnek kell lennie a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani. (Wikipédia)

A hét végi rendezvény kiemelt eseménye az Országos Barista Bajnokság, ahol a versenyzők hat kategóriában mérkőznek meg egymással a két nap során. A legjobbak képviselhetik hazánkat a június 12–25. között zajló bécsi világbajnokságon. A versenyzők többek között megméretik magukat a cezve ibrik kategóriában, amely a hagyományos török–arab kávékészítés versenye, de a tejkrémöntés művészetében is megcsillogtathatják tehetségüket. A barista a versenyszámok úgynevezett király kategóriája, amelyben négy darab espressót, négy darab cappuccinót, és négy darab – espressót tartalmazó – különleges italt kell elkészítenie a versenyzőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.