Nem meleg-, hanem kenyérrekord született

Egy héten belül másodszor is rekordnagyságú székely pityókás (krumplis) kenyeret sütöttek Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi városban zajló Szent György-napokon. Diószegi László pék a városban vasárnap koncertező 50 éves Omega együttesnek is meglepetést készít.

NT
2012. 04. 28. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai sütés után szombaton is 100 kilogrammnál súlyosabb, 107 kilós kenyér került ki Diószegi László pékségének 13 ezer téglából külön erre a célra épített kemencéjéből. A szerdaitnem, csak a szombaton sült kenyeret mérték le.

A hagyományos eljárással készített, 107 kilós kenyérhez 80 kg lisztet, 20 kg krumplipépet, 40 liter vizet, 1,5 kg élesztőt és egy kiló sót használtak fel. A korábbi sütések óta már meleg kemence fűtéséhez egynegyed köbméter fa kellett. A hatalmas kenyér hét és fél óra alatt sült meg. A rekordnagyságú kenyeret vasárnap megszentelik, majd megkóstolhatják a városünnep résztvevői.

A cukrászattal is foglalkozó Diószegi László az MTI-nek elmondta, hogy a vasárnap este a városban koncertet adó 50 éves Omega együttesnek születésnapi meglepetést készítenek. Az Omega fellépésével zárul majd az idén kilencnapos ünnepségsorozat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.