Lehetett a piacon hurkát, kolbászt, sült húst is enni, a fabódékból szállt körbe a füst, a fűszeres–zsíros illat, voltak rögzített, zöldre mázolt faasztalok és ülőkék, ahová odavittük és kiterítettük a zsákmányt. Frissen sült–főtt húsfélét vettünk, néha szeletelt füstölt tarját, mustárt, csípős savanyút, cseresznyepaprikát mindenképpen, és nagy karéj friss kenyeret. Apám, nagyapám bicskát vett elő, azzal vágtak fazonra minden falatot.
De mit lehet enni manapság a piacon?
Visszajön-e a gyerekkori ízek, illatok világa? És hol lehet megenni helyben, háborítatlanul, amit az ember összevásárolt? A régi, bódés Lehel piacot nagyon-nagyon szerettem. Olcsó volt, barátságosak az emberek, és hatalmas a választék. Aztán megépült ez a süllyedő hajó, és arra kell most már fölszállnia árusnak–vevőnek egyaránt, ha piacozni akar.
A mai piacokon gyakori az olcsó vagy nem is nagyon olcsó önkiszolgáló étterem, ahol néha gondoskodnak a retróedényekről, -bútorokról, a hangulat miatt, de van, ahol csak simán megmaradt régről ez-az. A Lehel piacba is ékelődik egy ilyen kádári félmúlt hangulatú menzaféle, de minket nem az ilyesmi érdekel most, hanem az igazi piaci ételek. Az a pár szelet sütőtök például, amely ott vesztegel a bejáratnál hurkák, kolbászok társaságában az infralámpa alatt. És aztán a lámpa meg a pult látványa miatt el is veszítem az érdeklődésemet irántuk.
Nézzük hát, mit kínál a Lehel téri Titanic belseje!
Kolbászra, hurkára, sült oldalasra, paprikás lisztben sült friss halra mennék legszívesebben, de majd később ezeket az ételeket szintén üvegpultos–infralámpás keretben látom meg a felső szinten, és innentől ez nekem már nem hiteles piaci kaja, úgyhogy nem ezeket választom. Pedig egy friss sült vagy rántott halért elmennék én messzebbre is, mint a Lehel. Mi legyen akkor a piaci étel a Lehelen?
Járkálok föl-alá, tepertőárakkal barátkozom, ordával, házi sajtokkal, olívabogyókkal szemezek, több kört is teszek, mire találok végre egy lángosost. Ugyanolyan hatalmas alumíniumlábasban, gyöngyöző zsiradékban süti az élesztős tésztát, mint amilyenben gyerekkoromban sütötték azok a gömbölyű, fehér kötényes nénik a kecskeméti piacon. Az élvezeti értékből aztán sokat levon, hogy előkap egy kész lángost, bedobja a mikróba, aztán rá a sajtot, tejfölt, igaz egyiket sem sajnálja, megpakolja rendesen.
Megállok a lángosommal a fekete szövetkabátomban, nézelődök jobbra-balra, hogy hol fogom én ezt megenni úgy, hogy ne kenjem össze magam. Nem adja magát más, csak egy nyolcszögletű ülőke, beékelve a két bódésor közti útba, ahol az ember letenni ugyan nem tudja a kezéből az ételt, de a táskáját igen, és van matematikai esélye annak is, hogy nem löki meg senki. Majd mindenki így eszi itt a lángost. Már szinte végzek, amikor meglátom, hogy a lángosos előtt van egy kis asztalféle, ahol állva lehet enni. Lehetne, de nincs egy talpalatnyi szabad hely sem. Közel és távol itt mindenki lángost fal. Veszek még néhány almát, illatos starkingot és goldent egy őstermelőtől, aki valamit nagyon tud a tárolásról, mert olyan az almája, mintha nemrég szedték volna.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!