Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon „boldogok” lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai. A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze négy hónapon át kapják a „felborozott” takarmányt. A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag, napi 2–3 deciliter alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter – két palack – bort is ihatnak naponta.
A „takarmánybor” kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Geniès des Mourgues falu szőlőiből származik. A borissza marhák luxushúsáért jó néhány mesterszakács lelkesedik, mások mellett a Michelin-csillagos Laurent Pourcel. „Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy” – idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph brit lap.
Bort itatnak a marhákkal
Borissza lett több marha Franciaországban: naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek, hogy jobb legyen a húsuk.
2012. 07. 11. 19:58
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!