Bort itatnak a marhákkal

Borissza lett több marha Franciaországban: naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek, hogy jobb legyen a húsuk.

BL
2012. 07. 11. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon „boldogok” lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai. A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze négy hónapon át kapják a „felborozott” takarmányt. A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag, napi 2–3 deciliter alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter – két palack – bort is ihatnak naponta.

A „takarmánybor” kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Geniès des Mourgues falu szőlőiből származik. A borissza marhák luxushúsáért jó néhány mesterszakács lelkesedik, mások mellett a Michelin-csillagos Laurent Pourcel. „Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy” – idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph brit lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.