Hogyan kell helyesen sört csapolni?

Azt is megkérdeztem a sörgurutól a II. Budavári Sörfesztiválon, hogy ő milyen magyar sört töltene egy belga korsójába, mire ő azt mondja, a belgák biztosan Sopronit vagy Borsodit kérnének.

2012. 09. 24. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melegh György sörguru, ahogy magát nevezi névjegyén, megmutatta, hogyan kell helyesen sört csapolni. Nem, nem száraz pohárba kell, mert akkor a sör szénsavassága nem tud kiteljesedni, szökik, töpörödik a buborék, széttartanak a korsóban az ízek. Vizezett korsóba kell csapolni, bizony, mert akkor szépen oszlopba rendeződik a sör belseje a korsó falánál, s ott a buborék szép egyenletesen tör fölfelé. Igaz, hogy a víz miatt a sör keserűbb, mint szárazon, de az íz egységesebb, a buborékosság egyenletes és erőteljes. A tele korsóból selymesen csap ki a hab, s lefolydogál a korsó két oldalán. Most vagyunk készen, most lehet inni. A kortyolások eredményeképpen habfoszlányok ülnek meg a korsó belső falán. A törésekből lehet látni, hány korttyal ittunk meg. „Ez a mintázat a brüsszeli csipke” – mutatja a sörguru. Impozáns a mutatvány, mindenki a szakember köré gyűlik, de azért nekem jobban ízlenek a szép, határozott ízgerincű, kézműves sörök.

Melyik magyar sört innák a belgák?

 

 

Mikor a békésszentandrásiak söreit kóstoltam, azt gondoltam, magyar kézműves sört bátran lehetne a belgákkal kóstoltatni, nem maradnánk szégyenben. Kérdem a sörgurut, hogy ő milyen magyar sört töltene egy belga korsójába, mire ő azt mondja, a belgák biztosan Sopronit vagy Borsodit akarnának inni. És a magyar kézműves sörök? – kérdezem, hiszen hát Belgium tele van kis családi főzdékkel. Erre azt mondja, a magyar kézműves söröket nem lehet mindenfelé kapni, ezért a belgák nem ismerik, nem is keresik őket. Pedig mostanában már belvárosi bisztrók, éttermek hirdetik utcatábláikon büszkén, hogy náluk házi sört mérnek, de Palóc sört árulnak a Dunakanyarban is. Jöhetnek a belgák.

A palóc sörös házikóban arról hallunk, hogy az 1900-as években Magyarországon 1200 sörfőzde működött, most pedig mindössze 47 van, igaz, a sör legfőbb alapanyagait Magyarországon nem termesztik, nem gyártják, külföldről kell beszerezni. Feszegetem a határokat, kérdezősködöm a lambic sörökről, mivel bár afféle női söröknek tartják a gyümölcsös söröket, mégis ezek a legnépszerűbbek az utóbbi években, s ezek tudtak korábban tömegeket megnyerni a sörfogyasztásnak. (A sörfeszten egyébként szerepelt sütőtökös, bodzás, fügés, csokis, körtés, szilvás sör is a kínálatban.) Persze nagy a különbség a Soproni vagy a Borsodi gyümölcsös sörei s az éveken át kádakban érlelt kriek és más valóságos gyümölcssörök között. Igen sokat vesztek a tekintélyemből a sörös férfiak előtt mindezzel, ami már csak azért is furcsa, mert van egy északi országrészünk, ahol nincs is más, csak gyümölcs.

A megkóstolt sörökre bizony hamar meg kellett látogatnom az Oroszlános udvar előtt húzódó mosdósort, amelyről igen jó véleményem volt a korábbi pálinkafesztiválok idején. Elegendő számú, tiszta, rendben tartott fülke volt, mindig találtam bent WC-papírt, kezet mosni a fülkesor végén egy bádogvályú fölött lehetett kényelmesen – és ingyen. Ami szerintem fontos ott, ahol sok az alkohol, és ahol olykor kiszámíthatatlan, kinek mennyi árt meg, és hogyan működnek a vesék. Elhűlve láttam egy ifjú vécésnénit a bódésor elején üldögélni egy féltányérnyi kétszázas társaságában. Meg is kérdeztem tőle: hogy talán fizetős lett a WC? Azt akarta mondani, becsületkassza van, de talán nem használja túl gyakran a fenti előtagot, hát azt mondta helyette hirtelen, hogy tiszteletjegyet lehet váltani a vécére. Mire kijöttem kezet mosni, már egy másik hölgy pásztorolta a fénylő kétszázasokat. Kérdezte tőle valaki, mennyit kell itt fizetni, ő meg némán rábökött a kétszázasokra.

Hazai programajánló >>

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.