Ihatunk-e jó vörösbort 2000 forintért?

Igaz-e, hogy az ár meghatározza a minőséget? Vajon a legdrágább a legjobb? Hat vörösbort kóstoltunk össze: kettőt a villányit, kettőt az egrit és kettőt a szekszárdi borvidékről.

2012. 10. 30. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvassay Villányi Portugieser 2011

 

Jó savgerinccel megáldott, könnyű, de ízletes vörösbor. Könnyen fogyasztható, mert nincsenek éles savai, a tanninok is lazák. A társaság többsége dicsérte és magabiztosan állította, hogy a bor csak villányi lehet. A szőlőfajtára vonatkozóan a legtöbben kékfrankosnak vélték, nem hiába, a két fajta közel van egymáshoz. Ára: kb. 1400 Ft.

Takler Szekszárdi Syrah 2011

 

A szőlőfajtát előszeretettel telepítették itthon többek között azért, mert jól bírja a szárazságot, és ízletes bort ad. Szekszárd pedig az egyik olyan borvidékünk, ahol meg tudja mutatni jellegzetes karakterét. A Takler pincészet nemrég forgalomba került 2011-es változata erőteljes, fűszeres illattal indít. A keleti fűszerek kavalkádjából egy rutinos borívó már gyaníthat valamit. A bor ilyen fiatalon nagyon intenzív illatokat áraszt. Ízben viszont már nem olyan érdekes, mint illatában. Ára: 2700 Ft

Aegidius Bormanufaktúra Egri Cellarius 2009

Az első egri bor a sorban. A társaság tagjai hosszú ideig keresték a fogást a boron, míg végül mindenki egyetértett abban, hogy a bor kiváló. A kékfrankos alapon cabernet sauvignonnal és menoirral megkevert bor bársonyosságát az érett csersavak adják. A bor szépsége a finom szerkezetben, az ízek változatosságban keresendő. Egészen más karakter, mint a syrah. Szép, hosszú ízek, semmi vadság. Kiegyensúlyozott bor, mely sokat segít az egri vörösborok imázsán. Ára: kb. 2800 Ft

Németh János Szekszárdi Kékfrankos 2009

Janó boraira a koncentráltság az egyik legjobb kifejezés. Borait természetes élesztővel, nagy hordóban erjesztve készíti, így válik a dús tannin megmagyarázhatóvá. A bor hosszú és fajsúlyos, de sajnos az utána következő ízek miatt veszít az értékéből. Ára: kb. 4000 Ft

Heumann Villányi Kékfrankos 2007

Öt éves, és ezzel a legidősebb vörösbor a sorban. Azt mindenki azonnal észrevette, hogy itt komoly tételről van szó. A bor csendet kívánt. Halk hümmögések, fejcsóválások sejtették, a társaságnak tetszik a bor. Érett tanninok, simulékony bor. A hordó szépen kitölti a kékfrankos melletti szűk teret. A fűszerek még markánsak, a bor zamatában intenzíven jelen vannak. Kékfrankos jellegét már elveszítette, de villányi karakterét még nem. Ára: kb. 4000 Ft

Bolyki: Bolyki & Bolyki (Eger) 2009

 

Nehezen nyílt a bor, pedig a kóstoláskor már legalább három órája nyitva volt. Lassan kitáruló illatában először a gyömbér tűnik fel, majd jönnek a többiek, úgymint ánizs és vanília. A háttérben a szorgos munkát végző savak észrevétlenek maradnak, mégis stabil alapját jelentik ennek a grandiózus vörösbornak. Finom szövésű, elegáns szerkezet, jó alkohol-tannin arány. Fiatal bor, tele ambícióval. Ára: kb. 5200 Ft

Bár a társaság elismerően szólt valamennyi borról, mégis az utolsó kettőt, azaz a két legdrágább bort (Heumann és Bolyki) tartották a sorban a legkiemelkedőbbnek. Talán kis csalódást az ár/érték arányát tekintve a Takler Syrah okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.