A Journal of Biological Chemistry tanulmánya szerint, az EGCG nevű antioxidáns, amely a zöld teában és a vörösborban található meg, képes megállítani a béta-amiloid fehérjék terjedését, melyek köztudottan szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. A vizsgálat során megállapították, hogy az amiloid fehérjék különböző méretű labda szerű csomókat alkotnak, és megtámadják az agy külső fehérjéit. A kutatók azonban látni akarták, hogy az EGCG antioxidáns hogyan változtatja meg az amiloid fehérjék alakját, és hogy vajon így is tudnak-e az agysejtekhez kötődni.
Az antioxidánsnak köszönhetően a fehérjék ebben a formájukban nem tudnak az agysejtekhez kapcsolódni. Bár a vizsgálatot embereken még nem tesztelték, csak laboratóriumi környezetben, a kutatók bizakodóak. Niger Hooper, az Leeds Egyetem professzora elmondta: „ez egy fontos lépés ahhoz, hogy megértsük az Alzheimer-kór kialakulásának okát és fejlődését”.
Egy másik tanulmány szerint – ami a Neurology című folyóiratban jelent meg –a társadalom számának növekedésével az Alzheimer-kórban szenvedők száma is megháromszorozódhat 2050-re. „Ez egy hatalmas terhet ró a társadalomra, valamint a betegek gondozóira, és az egészségügyi és a szociális biztonsági hálót is feszegetné” – mondta Jennifer Weuve, a Rush Institute for Healthy Aging adjunktusa. Az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód, bár vannak gyógyszerek, amelyek segíthetnek elhárítani a gondolkodással kapcsolatos problémákat.