A 10 leghatékonyabb koleszteringyilkos

A koleszterin a láthatatlan és fájdalommal nem járó halálos népbetegség, a magas vérnyomás első számú segítője. Néhány étellel hatékonyan léphetünk fel ellene.

2013. 04. 30. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük, illetve kordában tartsuk korunk talán legveszélyesebb tömegbetegségét, a magas vérnyomást. A kevesebb sóbevitel, a túlsúlycsökkentés, a mozgás (még ha nem is maratoni futás, hanem egy kiadós séta), a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak néhány a preventív lehetőségek közül. Természetesen vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek a koleszterinszint csökkentésével sokat segíthetnek célunk elérésében.

A német Die Welt című lap összeállította annak a tíz élelmiszernek a listáját, amelyekkel leghatékonyabban csökkenthető a koleszterinszint:

1. Dióolaj – rendkívül magas arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírokat. A földimogyoró-olajban 70, a mogyoróolajban pedig 82 százalék ez az arány. Koleszterincsökkentésben már-már felveszik a versenyt az olívaolajjal.

2. Borsó – magas szaponintartalma miatt.

3. Alma – a ballasztanyagok közé tartozó pektin magához köti az epesavat, így a máj a szervezetből elvont koleszterinből újabb epesavat kénytelen készíteni, a koleszterinszint pedig csökken.

4. Útifű vagy bolhafű (psyllium) – a maghéj rendkívül gazdag rostokban és akár 15 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet

5. Zöld tea – gátolja a zsír felvételét az élelmiszerekből.

6. Gyömbér – csökkenti a koleszterinszintet. A napi ajánlott adag 2 gramm, ami ázsiai ételekkel könnyen elfogyasztható.

7. Fokhagyma – a koleszterinszintet csökkentő hatása már régóta bizonyított.

8. Lenmag – három teáskanál naponta három hónapon át a férfiaknál 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet

9. Étcsokoládé – a 85 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé áldásos hatása ismert.

10. Olajok – a napraforgóból, búzacsírából, tökmagból, szezámból és szójából sajtolt olajok gazdagok fitoszterolokban, amelyek szintén csökkentik a koleszterint szintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.