A legújabb kutatások szerint azoknál, akik 1400 mg kalciumnál többet fogyasztanak egy nap, a halálozási arány magasabb. A kutatók azt is megállapították, hogy akik élelmiszerből és étrend-kiegészítőből vették magukhoz ezt a kalciummennyiséget, jellemzőbb volt a halálozási ráta emelkedése azokkal ellentétben, akik csak a táplálékból nyerték ki azt. A magas halálozási arány azoknál a nőknél is megfigyelhető, akik 600 mg kalciumnál kevesebbet fogyasztottak egy nap, viszont akik 1400 és 600 mg között ingáztak a kalcium mennyiségét illetően, nem nőtt a halálozási szám. „A kalcium fontos a csontok számára, gyerekkorban a csontok erősödését szolgálja, 30 éves kor után viszont a csontsűrűség megtartását segíti” – mondta John Salge Blake, a Bostoni Egyetem klinikai docense.
A megfelelő kalciummennyiség egy nap 1200 mg az 51 és 70 éves nők körében a Food and Nutrition Board at the Institute of Medicine szerint. A nők azonban naponta átlagosan csak 895 mg kalciumot fogyasztanak. Blake hozzáteszi: egy átlag amerikai egy nap másfél adag tejterméket fogyaszt el, aminek szerinte három adagnak kéne lennie.
A kalciumtartalmú étrend-kiegészítők szedése Amerikában gyakori, az idős nők 60 százaléka ebből nyeri napi kalciumszükségletét. A JAMA Internal Medicine megállapította, hogy a kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt szedő férfiak 20 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint akik nem szednek tablettát. Ezt a kockázatot azonban nőknél nem állapították meg. Blake azt javasolja, hogy a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők helyett étrendünkön változtassunk, mert a természetes alapanyagokból kinyert kalcium jobb a szervezetünknek, mint a tabletta.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!