Csökkenti a vérnyomást a tojásfehérje

Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők.

kn
2013. 04. 12. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai Csilini Egyetem kutatói az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be tanulmányukat kedden.

Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője – egy peptid, a fehérjék egyik építőköve – csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE- (angiotenzinkonvertáló enzim) gátló gyógyszer, közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője. Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben.

A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők. Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítőanyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében. A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát – olvasható az ACS honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.