A Journal of the National Cancer Institute oldalain bemutatott tanulmány az első, mely az emlőrák klinikai kimenetele, illetve a magas és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása közötti potenciális kapcsolatot taglalta. Korábbi vizsgálatok szerint az ösztrogén hormon túlzott termelődése és az emlőrák között kapcsolat van, az ösztrogén kézenfekvő forrása pedig a fejlett világban a tehéntej, amely általában terhes egyedektől származik. Mivel az ösztrogén zsíroldékony anyag, így merült fel, hogy különbség lehet a magas és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek között.
A felmérésben korai stádiumú, 1997 és 2000 között diagnosztizált emlőrákos betegek vettek részt. Azok között, akik napi egy vagy több alkalommal fogyasztottak zsírban gazdag tejtermékeket, magasabb volt a halálozási arány, mint a kevesebb zsírt fogyasztók között – ez nem csupán a daganattal kapcsolatos, de az attól független halálozást is érintette. Candyce H. Kroenke professzor és munkatársai az utánkövetési időszakban 49 százalékkal magasabb kockázatot kalkuláltak a teljes, és 64 százalékkal magasabbat az emlőrákkal kapcsolatba hozható halálozás tekintetében. A vizsgálat figyelembe vette a tejalapú krémeket, a tejitalt, a kondenzált tejet, illetve tejport, a pudingokat, a jégkrémeket, a sodót, a gyümölcsös-tejes süteményeket, valamint a sajtokat és joghurtokat is.
Emlőrák esetén kerülendő a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása
Akik az emlőrák diagnózisának felállítását követően magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak, megnövekedett halálozási kockázattal kellett szembenézniük.
2013. 04. 01. 9:01
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!