Ételek, amelyek az ember halálos ellenségei

Vajon tudjuk, hogy a gyártók mely élelmiszereknél kerekítik le papíron nullára a bennük lévő transzzsírsav valódi értékét?

tt
2013. 05. 20. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ételek, amelyek mindennaposak az ember életében, és nem is sejtjük róluk, hogy mennyire felelősek a súlyos betegségek kialakulásában. Pizza extra sajtfeltéttel, egy dobozos üdítő, egy fagyasztott croissant – mind-mind feketelistás lehet. A Huffington Post által közreadott interjúban a Los Angeles-i kardiológus, dr. Cynthia Thaik rántja le a leplet a hétköznapi „gyilkosokról”.

Hot dog, bacon, kolbász, fűszeres felvágottak, sőt még a soványnak mondott pulykahús is rengeteg sót és egyéb más tartósítószert tartalmaz, amelyek közvetlen kapcsolatba hozhatók a szívbetegségekkel. A feldolgozás során a hozzáadott anyagok minőségét sokszor nem ellenőrzik kellőképpen – mondta el a Huffington Postnak a szívspecialista Thaik. A feldolgozott húsfélék telítettzsír-tartalma sokszor magasabb, mint a vörös húsoké, ráadásul az így feldolgozott húsok fogyasztása jelentősen növelheti a cukorbetegség és a hasnyálmirigyrák kockázatát.

A feldolgozott vörös húsok nem igazán tesznek jót a szívnek. A húsfalók szerint inkább egy remek húsos vacsora adta élvezet, mint egy önsanyargató húsmentes diéta. „Nem azt akarom sugallni, hogy mindenki hagyja el a húst, és térjen át a teljesen vegetáriánus életmódra, de fontos kiemelni a mértékletesség fontosságát” – fűzte hozzá Cynthia Thaik. „Ha valaki mindenképpen a húsevés mellett dönt, válassza a sovány marhahúst, ami 10 grammnál kevesebb zsírt, és 4,5 grammnál kevesebb telített zsírsavat tartalmaz.”

Egy szelet sajtos pizza a napi telített zsírbevitel kétharmadát fedezi. Mindezt olyan állati eredetű hozzávalók biztosítják, mint a marha- és sertéshús, a vaj, a tejszín és a tej. Az American Heart Association ajánlása alapján a napi kalóriabevitel maximum 7 százaléka lehet telített zsír.

Az egészségünk megőrzése, megóvása, visszaszerzése érdekében gyakran fordulunk speciális étrendekhez, ilyen például a lúgosítás, de a rendszeres gombafogyasztás is jótékony hatással van a testsúlyra.

Még néhány napig véleményezhető a kormány honlapján az a jogszabálytervezet, amely újraszabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban betartandó étkezési rendet.

 

A Mintamenza program indulása óta tapasztalt helyzetről itt olvashat.

„Sokszor elütjük annyival a dolgot, hogy »ez csak sajt«, de könnyen megfeledkezünk arról, hogy a sajt – ahogyan sok más tejtermék – valóban magas zsírtartalmú készítmény.” – mondja Thaik, majd hozzáteszi: „Hosszabb távon jobban járunk, ha az extra sajtfeltét, pepperoni és kolbász helyett zöldségeket kérünk pluszban a pizzánkra.”

Ha figyelembe vesszük, hogy a szószösszetevők – vaj, tejszín és sajt – nem a legkönnyebb hozzávalók, könnyű belátni, hogy miért tartják a tejszínes szósszal agyonlocsolt tésztát egészségtelennek, főleg, ha azt az esti órákban esszük. Ha nem akarunk lemondani a kedvenc tésztamártásunkról, akkor célszerű azt külön kis tálból, vagy a tányér széléről rászedni a tésztára, így garantáltan csak annyi fogy, amennyit megeszünk. Ha saját magunknak készítjük, akkor a vajat cseréljük le olívaolajra, a tejszínt pedig sovány tejre, így lehet egészségesebb a vacsora.

A növényi olajok által tartalmazott zsírsav olcsó, és többnyire az előre csomagolt félkész ételeknél alkalmazzák tartósítás céljával. A gond ezzel csak az, hogy az így felszabadult transzzsírok emelik az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét, míg a HDL-t, azaz a jó koleszterinét egyúttal csökkentik, kockáztatva a szívbetegség kialakulását.

Míg számos gyártó csökkentette termékeiben a transzzsírtartalmat, az egészségügyi kockázat még fennáll az előrecsomagolt szendvicseknél és süteményeknél, amelyek margarint is tartalmazhatnak – állítják a szakértők. Vigyázat! A „zéró transzzsír” felirat a címkén sokszor azt jelenti, hogy a 0,5 grammot kerekítik nullára. Szakértői javaslat szerint naponta maximum 2 grammnyi telített zsírsavat tartalmazó ételt együnk.

Az éttermek előszeretettel használnak növényi étolajakat sütéshez. A baj akkor kezdődik, amikor a sütésre szánt olajat többször is felhasználják, ami a telített zsírsavak melegágya – mondja a szakértő. Néhány étterem már áttért az egészségesebb megoldásra, ezek között ott található a pirítás, illetve a sokkal egészségesebb olívaolaj használata. Egy 2012-es felmérés – 41 000 spanyol ember étkezési szokásait és egészségügyi állapotát vetették össze – kimutatta, hogy nincs összefüggés a szívbetegségek és az olajban sütött ételek fogyasztása között, igaz, a vizsgált személyek mind kizárólag olívaolajat használtak a sütéshez.

Amikor a szívelégtelenségre és az elhízásra gondolunk, elsősorban a zsír és a koleszterin ugrik be, pedig sok betegség okozója a cukor, ami sok ételben-italban nagy koncentrátumban megtalálható. Napi egy dobozos üdítő elfogyasztása 20 százalékkal növelheti a szívroham esélyét még akkor is, ha a diétás változatot fogyasztja az ember. Egy 2012-es tanulmány eredménye szerint a napi életvitelszerű diétásüdítő-fogyasztás közelebb visz a stroke-hoz és a szívrohamhoz egyaránt, igaz, ennek a miértjére még nem jöttek rá a kutatók.

A korábban felsorolt összetevők – transzzsírsavak, cukor, só – kapcsán a gyorséttermi étkezés maga a megtestesült életveszély, hiszen az itt kapható ételekbe mindháromból jut bőséggel. A gyorséttermi menük már az első fogyasztásnál képesek akár 24 százalékkal szűkíteni az emberi szervezetben a vérszállító ereket.

Nemcsak a gyors ételnek, hanem általában a feldolgozott tartós élelmiszereknek is nagyon magas a sótartalmuk –  mondja Thaik. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az instant leveseket és a szójaszószt sem, de a sós szusi és a hétköznapi kenyér is bűnös a megnövekedett sóbevitelben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.