Pünkösd: pincelátogatás és főzőverseny

Nyitott pincékkel, szórakoztató programokkal várja a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület a látogatókat pünkösdkor, csatlakozva az országos akcióhoz.

tt
2013. 05. 16. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton-felvidéki borúton öt-hat éve tartanak hasonló rendezvényeket, de az országos kezdeményezéshez most először csatlakoztak, több mint 10 pincészettel és több vendéglátóhellyel – tájékoztatta az MTI-t Péringer Miklós borász, az egyesület tagja.

A program gyertyafényes vacsorával kezdődik pénteken a résztvevő pincészeteknél, majd szombaton a Szent Antal Pincészetnél folytatódik főzőversennyel, gyerekprogramokkal, néptánccal és más szórakoztató műsorokkal.

Szombaton és vasárnap rendszeresen közlekedő kisvonat és busz járja a pincéket; a járatok hétfőn nem közlekednek, de a pincék nyitva tartanak és gyalogszerrel is megközelíthetők. Vasárnap a Szent Balázs hegyen, a XIII. században épült, a 2000-es évek elején részlegesen felújított templomromnál 13 órakor szentmise lesz.

A nyitott pincék programban részt vesz a Dobosi Pincészet, az Antmann Családi Pince, a Cse-Ki Bor Bt., a Zsóka Fogadó, a Golyózó Pizzéria, a Molnár Családi Pince, a Lídia Borház, a Theodora Étterem, a Szent Antal Pince, a Szabó és Fia Borpince, a Gergely Borház, Péringer Miklós, a Brazsil Cseppek Borház, a Mersics porta és a Liszkay Winery Estate.

A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja; a programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén – áll a szövetség honlapján.

Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon – általában 10 és 19 óra között – nyitva tartanak, és a gazda, borász vagy borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább háromféle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni.

A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására, és a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.