Kínai szakemberek 26 korábbi tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá. A vizsgált nemzetközi tanulmányok majdnem 900 ezer nő bevonásával készültek, akik közül 200 ezren küzdöttek emlőrákkal. „A megnövekedett omega-3-bevitel védelmi hatást nyújt a mellrák ellen” – húzta alá Duo Li, a kelet-kínai Hangcsouban működő Csöcsiang Egyetem táplálkozástudományi szakembere.
A lazac, a tonhal és a szardínia csupán néhány azokból a zsírdús halakból, amelyek gazdag omega-3-zsírsavtartalommal bírnak. Ezek a telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az immunrendszer, a vérkeringés és agy működésében. A mostani áttekintés azt is kimutatta, hogy az Ázsiában élő nők profitálnak a legtöbbet az omega-3 zsírsavak jótékony hatásaiból, mivel étrendjükben nagyon sok hal szerepel, szemben az Európában és Amerikában élő társaikéval.
Az elemzés szerint a halból nyert zsírsavak napi bevitelének minden 0,1 grammal való növelése öt százalékkal csökkentheti az emlődaganat kialakulásának kockázatát. Li szerint heti egy- vagy kétadagnyi zsírdús hal elfogyasztása javasolt.
A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az étrenden túl a genetikai örökség is meghatározó szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. Mint hozzátették, az, hogy van-e valamilyen interakció a mellrákért felelős BRCA1 és BRCA2 génvariánsok és a bevitt tápanyagok, az étrend, az életmód és a környezeti tényezők között, egyelőre tisztázatlan kérdés.