Öt étel, amit 50 felett minden nap enni kell

Vannak olyan szuper ételek, amelyeket többnyire kis mennyiségben, de minden nap érdemes fogyasztani.

2013. 08. 29. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi példabeszéd, miszerint „az vagy, amit megeszel”, csak részben igaz, mert azok is vagyunk, amit a génjeink diktálnak. Mégis egyértelmű, hogy mindaz, amit beviszünk a szervezetünkbe, jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat és általános jólétünket. Különös tekintettel igaz ez akkor, amint az idősebb korosztályba lépünk. Számtalan diéta kínálja a legjobb megoldást, de ettől függetlenül néhány alapigazság örök. Van néhány étel, amelyhez minden nap ragaszkodni kell.

1. Ne egyen olajban, zsírban sült ételeket! – telítődnek zsírral és nulla a táplálkozási értékük.

Helyette a sütőben süsse meg a húst vagy a krumplit!

2. Ne egyen fehér kenyeret! – Hiába finom és puha, táplálkozási szempontból semmi értéke sincsen.

Helyette válasszon teljes kiőrlésű lisztből, esetleg magvakkal kevert kenyeret!

3. Ne egyen krémes salátaönteteket! – nagyon magas a zsír- és energiatartalmuk.

Helyette válasszon borecet alapú, citromlével, sóval, borssal, esetleg kevés olívával készült önteteket!

4. Ne egyen fehér rizst! – a fehér kenyérhez hasonlóan csak a zsír raktározását segíti elő.

 

Helyette válasszon barna rizst, ami több rostot és B-vitamint tartalmaz, és tovább tartja fenn a telítettség érzését!

5. Ne egyen fehér cukrot! – a cukor és a kukoricaszirup minden testsúlykontrollt tönkretesz. Ha csak egy ételt választ erről a listáról, a fehér cukor legyen az.
Helyette egyen gyümölcsöt, és tartsa magát távol a mesterséges édesítőszerektől. Az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek kalóriatartalma sajnos kiugróan magas.

Testünk működéséhez nélkülözhetetlen a víz. Segít a tápanyagok eljuttatásában a sejtekhez, illetve a méreganyagok kiválasztásában. Ugyanakkor az izzadással, a könnyezéssel és a vizelet kiválasztásával folyamatosan veszítünk vizet, a veszteséget pedig folyamatosan pótolni kell. Hogy pontosan mennyi vizet kell meginnunk, az még mindig tudományos viták tárgya. Nem tévedünk nagyot, ha követjük a következő útmutatást: férfiaknak napi 3, nőknek 2,2 liter folyadékra van szükségük. Ebbe persze minden beletartozik a húslevestől kezdve, de a még mindig a víz a legjobb megoldás.

Furcsán hangzik, de korunk szuperzöldsége a kelkáposzta. Ma már a kelkáposzta nem csak a saláták díszítő eleme, az a szép zöld levél, amire a lényeg rákerül. A kelkáposzta energiatartalma alacsony, nagyon gazdag kalciumban, A-, C- és K-vitaminban, antioxidánsokban – és mindez a jelenlegi kedvenccé teszi. Ha valaki már 100 módon elkészítette és mégis unja, hasonló remek tulajdonságokra lelhet a spenót, a mángold, a brokkoli és a spárga fogyasztásában. Csak ne főzzük szét őket főzelékként.

A dió minden diéta egészséges kiegészítője lehet. Korábban a diót túl sósnak, zsírosnak és energiában túl gazdagnak tartották, ma viszont a dietetikusok által is tisztelt helyet kapott táplálkozásunkban. Ennek oka az, hogy sok fehérjét, rostot, egészséges, egyszeresen telítetlen zsírt és antioxidánsokat tartalmaz. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a dió kedvező hatást gyakorol a szív egészségére, valamint jelentős a koleszterinszintet csökkentő hatása.

A különböző diófélék kedvező élettani hatása az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatalát arra ösztönözte, hogy már 2003-ban kiadjon egy szakmai ajánlást  a földimogyoróval, a mandulával, a mogyoróval, a fenyőmaggal és a dióval kapcsolatban. Az ajánlás szerint a dióféléket, illetve a velük készült ételeket is tartalmazó étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Bolygónk egyik leghasznosabb növényi tápláléka a lenmag. Rendkívül gazdag a növényi származású omega-3 zsírsavban, és már vannak tudományos bizonyítékok is arra nézve, hogy hatékonyan segíthet a szívbetegségek, a szívroham, a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Bár a lenmag tartalmazza a legtöbb az egészségesre fontos összetevőt, a legfontosabbak mégis az omega-3 zsírsavak, a rostok és az antioxidánsok.

Az utolsó pont nem egy konkrét étel, hanem egy jó tanács. Az élelmiszerek előkészítésének széles spektrumát ismerjük. A magvak pirítása például előkészítés a fogyasztásra. Azok az ételek azonban, amelyeket csak meg kell „mikrózni”, mert már előre sütötték-főzték-fagyasztották őket, kerülendők. Mindenképpen át kell tanulmányozni a címkét, hogy kiderülhessen, mi történt az élelmiszerrel és mi került bele, de még az információk ismeretében is gondoljuk át kétszer, megesszük-e. Különösen a sótartalom lehet nagyon magas, ami magas vérnyomáshoz vezethet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.