A régi példabeszéd, miszerint „az vagy, amit megeszel”, csak részben igaz, mert azok is vagyunk, amit a génjeink diktálnak. Mégis egyértelmű, hogy mindaz, amit beviszünk a szervezetünkbe, jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat és általános jólétünket. Különös tekintettel igaz ez akkor, amint az idősebb korosztályba lépünk. Számtalan diéta kínálja a legjobb megoldást, de ettől függetlenül néhány alapigazság örök. Van néhány étel, amelyhez minden nap ragaszkodni kell.
1. Ne egyen olajban, zsírban sült ételeket! – telítődnek zsírral és nulla a táplálkozási értékük.
Helyette a sütőben süsse meg a húst vagy a krumplit!
2. Ne egyen fehér kenyeret! – Hiába finom és puha, táplálkozási szempontból semmi értéke sincsen.
Helyette válasszon teljes kiőrlésű lisztből, esetleg magvakkal kevert kenyeret!
3. Ne egyen krémes salátaönteteket! – nagyon magas a zsír- és energiatartalmuk.
Helyette válasszon borecet alapú, citromlével, sóval, borssal, esetleg kevés olívával készült önteteket!
4. Ne egyen fehér rizst! – a fehér kenyérhez hasonlóan csak a zsír raktározását segíti elő.
Helyette válasszon barna rizst, ami több rostot és B-vitamint tartalmaz, és tovább tartja fenn a telítettség érzését!
5. Ne egyen fehér cukrot! – a cukor és a kukoricaszirup minden testsúlykontrollt tönkretesz. Ha csak egy ételt választ erről a listáról, a fehér cukor legyen az.
Helyette egyen gyümölcsöt, és tartsa magát távol a mesterséges édesítőszerektől. Az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek kalóriatartalma sajnos kiugróan magas.
Testünk működéséhez nélkülözhetetlen a víz. Segít a tápanyagok eljuttatásában a sejtekhez, illetve a méreganyagok kiválasztásában. Ugyanakkor az izzadással, a könnyezéssel és a vizelet kiválasztásával folyamatosan veszítünk vizet, a veszteséget pedig folyamatosan pótolni kell. Hogy pontosan mennyi vizet kell meginnunk, az még mindig tudományos viták tárgya. Nem tévedünk nagyot, ha követjük a következő útmutatást: férfiaknak napi 3, nőknek 2,2 liter folyadékra van szükségük. Ebbe persze minden beletartozik a húslevestől kezdve, de a még mindig a víz a legjobb megoldás.
Furcsán hangzik, de korunk szuperzöldsége a kelkáposzta. Ma már a kelkáposzta nem csak a saláták díszítő eleme, az a szép zöld levél, amire a lényeg rákerül. A kelkáposzta energiatartalma alacsony, nagyon gazdag kalciumban, A-, C- és K-vitaminban, antioxidánsokban – és mindez a jelenlegi kedvenccé teszi. Ha valaki már 100 módon elkészítette és mégis unja, hasonló remek tulajdonságokra lelhet a spenót, a mángold, a brokkoli és a spárga fogyasztásában. Csak ne főzzük szét őket főzelékként.
A dió minden diéta egészséges kiegészítője lehet. Korábban a diót túl sósnak, zsírosnak és energiában túl gazdagnak tartották, ma viszont a dietetikusok által is tisztelt helyet kapott táplálkozásunkban. Ennek oka az, hogy sok fehérjét, rostot, egészséges, egyszeresen telítetlen zsírt és antioxidánsokat tartalmaz. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a dió kedvező hatást gyakorol a szív egészségére, valamint jelentős a koleszterinszintet csökkentő hatása.
A különböző diófélék kedvező élettani hatása az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatalát arra ösztönözte, hogy már 2003-ban kiadjon egy szakmai ajánlást a földimogyoróval, a mandulával, a mogyoróval, a fenyőmaggal és a dióval kapcsolatban. Az ajánlás szerint a dióféléket, illetve a velük készült ételeket is tartalmazó étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Bolygónk egyik leghasznosabb növényi tápláléka a lenmag. Rendkívül gazdag a növényi származású omega-3 zsírsavban, és már vannak tudományos bizonyítékok is arra nézve, hogy hatékonyan segíthet a szívbetegségek, a szívroham, a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Bár a lenmag tartalmazza a legtöbb az egészségesre fontos összetevőt, a legfontosabbak mégis az omega-3 zsírsavak, a rostok és az antioxidánsok.
Az utolsó pont nem egy konkrét étel, hanem egy jó tanács. Az élelmiszerek előkészítésének széles spektrumát ismerjük. A magvak pirítása például előkészítés a fogyasztásra. Azok az ételek azonban, amelyeket csak meg kell „mikrózni”, mert már előre sütötték-főzték-fagyasztották őket, kerülendők. Mindenképpen át kell tanulmányozni a címkét, hogy kiderülhessen, mi történt az élelmiszerrel és mi került bele, de még az információk ismeretében is gondoljuk át kétszer, megesszük-e. Különösen a sótartalom lehet nagyon magas, ami magas vérnyomáshoz vezethet.