Startol a sószüret

Sót szüretelnek a Dubrovniktól északra fekvő Stonban. Arra számítanak, hogy mintegy 60 tonna sót takarítanak be minden egyes medencéből.

kn
2013. 08. 10. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három lepárlómedencéből kezdték meg a só összegyűjtését, és arra számítanak, hogy mintegy 60 tonna sót takarítanak be minden egyes medencéből. A Peljesac-félsziget bejáratánál fekvő Ston a középkori Raguza Köztársaság fennhatósága alá tartozott, és már a 14. századtól működtek a városka délre néző öblében a sólepárlók, 1611-től pedig külföldön is értékesítették a kiváló minőségű stoni tengeri sót.

Ahogy a sómezők tulajdonosa, Svetan Pejic a Slobodna Dalmacija című lapnak elmondta, Horvátország sóbehozatalra szorul, ugyanakkor a stoni lepárlók termését sikeresen értékesítik a külföldi piacokon. Hangsúlyozta, hogy már régóta megvannak a tervek a sólepárlók fölújítására.

Nem változtatják meg a lepárlók eddigi látványát, a só kitermelését, amely az alapítástól ugyanazt a képet mutatja, de a kilenc medence felújításával évente több mint 500 tonna sót szeretnének kinyerni a tengervízből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.