Alkohollal a depresszió ellen?

Ellentmondanak a mostani eredmények azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe.

kn
2013. 09. 02. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BMC Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azok az idősebb férfiak és nők, akik a vizsgált időszakban hetente kettő-hét kispohár bort fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziótól, mint alkoholt soha nem fogyasztó társaik.

A mostani eredmények ellentmondanak azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe. A kutatók a kapcsolatot azzal magyarázták, hogy az emberek talán többet isznak, hogy elnyomják a depresszió tüneteit, vagy talán azért fordulnak az alkoholhoz, hogy megküzdjenek az olyan személyes problémákkal, mint a munkahely elvesztése, a családi és pénzügyi nehézségek, amelyek mind kiváltó okai lehetnek egy-egy depressziós epizódnak.

Miguel Martinez-Gonzalez, a Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kardiológusa, közegészségügyi, preventív gyógyászati professzora szerint a mostani tanulmányban nem vettek részt olyan emberek, akiknek már volt depressziója, vagy alkoholproblémákkal küzdöttek. Mint elmondta, a résztvevők átlagos alkoholfogyasztásának mértéke alacsony volt és jellemzően mediterrán jellegű, vagyis az elfogyasztott alkohol elsődlegesen bor volt, amelyet az étkezések alkalmával fogyasztottak, nélkülözve a nagy ivászatokat.

A tanulmányban több mint 5500 olyan 55 és 80 éves kor közötti, Spanyolországban élő férfi és nő adatait elemezték, akik a mediterrán étrendnek a szívbetegség kialakulási kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban vettek részt. A vizsgálat utáni hétéves időszakban 443 ember számolt be depresszió diagnosztizálásáról.

A szakemberek kimutatták, hogy a kevés, vagy mérsékelt alkoholfogyasztás – átlagosan napi 5-15 gramm alkohol fogyasztása – a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatát eredményezi, mint az ivászattól való teljes tartózkodás. (Egy kispohár bor 9 gramm alkoholt tartalmaz.)

A legkisebb volt a depresszió kialakulásának a kockázata azoknál, akik mérsékelten fogyasztottak bort, A tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente kettő-hét kispohár bort isznak, kevésbé lesznek depressziósak, mint azok, akik semennyit sem isznak.

A tanulmány eredménye akkor is igaz volt, amikor a kutatók figyelembe vettek olyan életmódi tényezőket, amelyek befolyásolhatják a hangulati rendellenesség mértékét, mint a nem, a kor, a dohányzási szokások, a családi állapot, a végzettség, a fizikai aktivitás szintje.

Bár nem tudni a pontos okait annak, miért lehet előnyös az agy számára a mérsékelt alkoholfogyasztás, Martinez-Gonzalez hangoztatta, hogy a szőlőben lévő összetevők segíthetnek megvédeni az agyat a depressziót előidéző gyulladásos folyamatoktól. A tanulmány készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében magasabb a depresszió kialakulásának a kockázata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.