„Egyet a mamáért”: rákkeltő bébiétel a polcokon

Az üdítőbotrány után itt a következő: ezúttal benzolos bébipapival mérgezik a gyerekeinket.

kn
2013. 09. 18. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répán kívül mérgező benzolt is találtak bébiételekben, Németországban ugyan, de azokat a termékeket másutt, többek között Magyarországon is forgalmazzák. A benzol nagyon veszélyes anyag, rákot is okozhat. Ezt a gyártók is tudják, ennek ellenére még mindig nem tettek semmit a valós veszély ellen – ettől az elborzasztó információtól volt hangos a Markt című német fogyasztóvédelmi magazin kapcsán a német sajtó.

Korábban ugyanez a műsor vette nagyító alá az üdítőket, és arra jutott, hogy egyes üdítők benzoltartalma hatszorosan túllépi az ivóvízben megengedett határértéket. Az említett anyag pedig igen káros: már kis mennyiségben is leukémiát okozhat. Erről bővebben itt olvashat. Most térjünk is vissza az új botrányhoz: a rákot okozó répapürékhez.

Rákkeltő kadmiumra bukkantak a hatóságok a vizsgált minták csaknem felében a dél-kínai Kuangtung tartományban. Legalább két étteremben és két egyetemi étkezdében is hasonló eredményeket találtak.

Sorozatos visszaélésekre derült fény egy eredetileg Svájcból importált gyermektápszer kínai forgalmazását illetően, az érintett cég vezetője vasárnap elismerte bűnösségét – számolt be a legújabb élelmiszerbotrányról a kínai sajtó.

 

Újabb, élelmiszerekkel való visszaélésekre derült fény Kínában: egy országos vizsgálat során a termékek tíz százaléka nem felelt meg a normáknak – számol be a Sina.com hírportál.

„A benzol bizonyítottan rákkeltő vegyület, amely akár alacsony koncentrációban is rákot, leukémiát okozhat. A toleranciaértékek minimalizálására van szükség azon anyagok esetében, amelyeknél a megengedett érték nincs meghatározva” – figyelmeztetett dr. Hermann Kruse toxikológus.

A szóban forgó bébiételek alkotóelemei között feltüntették a tartósítószerként használt nátrium-benzoátot. A gyanú szerint ebből az anyagból mérgező benzol képződhet. A nátrium-benzoát tartósítószer a mai napig engedélyezett, ám a fogyasztóvédelem az anyag tiltását követeli. Jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen anyaggal lehetne helyettesíteni a nátrium-benzoátot.

A benzol azonban nemcsak az említett tartósítószerből képződhet, gyakran felhevített sárgarépatermékekben is találnak a mérgező anyagból: így fordulhatott elő, hogy hét különböző bio-sárgarépapürékben is volt a rákkeltő anyagból. Az ok: a sárgarépapüré és lé ipari hevítése. Zárt edényben melegítve képződő anyag nem tud kijutni, lehűlés után továbbra is az élelmiszerben marad.

A bébiételgyártók szerint a termékükben talált benzol mennyisége nem veszélyes az egészségre, és azon dolgoznak, hogy ezt a mennyiséget még tovább csökkentsék. A fogyasztóvédők szerint természetesen szükség van a termékek hevítésére a tartósítás miatt, ám úgy vélik, hogy más módszert kell erre a célra találni. „Meglehetősen aggasztónak találom a benzol jelenlétét a bébiételekben” – mondta a fogyasztóvédők képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.