Paprikafesztivál Szegeden

Minden a paprikáról szól október 5-én Szeged-Alsóvároson. A fesztiválon bemutatják a fűszernövény múltját és jelenét, felhasználási módját és fajtáit.

2013. 09. 29. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál két helyszínen zajlik, mivel kapcsolódik az alsóvárosi Napsugaras Tájház programjaihoz. A Ferences Látogatóközpontban a kolostori hagyományok, a gasztronómia és a paprika jótékony hatásai kapnak főszerepet – mondta Petri Márta főszervező, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője.

A házfőnök Kiss Didák testvér felidézte: 1444-ben, amikor a ferencesek megérkeztek Alsóvárosra, az ispotályban kezdtek dolgozni és magukkal hozták a paprikát, annak termesztési módját is. Ezzel gyógyászati és megélhetőségi lehetőséget hoztak az itt élőknek. Elsőként gyógyításra használták, később fűszerként is elterjedt a növény. A paprikát pálinkába áztatták és elsősorban a maláriát, valamint a szúnyogcsípést kezelték vele hatékonyan, emellett belsőleg is alkalmazták az elegyet: ez lehetett az oka annak, hogy a későbbi járványok a térségben 30-40 százalékkal kevesebb áldozatot szedtek, mint az ország más részein.

Október 5-én újra megnyitják a kolostori ispotályt, ahol a látogatók gyógyteafőzetekkel, paprikás mézzel gyógyíthatnak is. A fűszerpiacon megismerhetik a különböző paprikafajtákat növény, őrlemény vagy akár élelmiszer formájában is, de a kolostorban betekinthetnek a kódexmásolók életébe is.

Többféle paprikás krumplival várják a vendégeket, emellett a gasztronómiai bemutatókon kínai és spanyol paprikás ételekkel találkozhatnak a látogatók. Természetesen a szegedi paprika elmúlt 250 évéről is szó esik. A kóstolók után bárki „feldobhatja” ruhatárát: különböző paprikás sablonokkal varázsolhatja újjá ruháit és vászoncipőit, majd tárlatvezetéssel egybekötött kolostori sétára indulhat.

Kulik Melinda, a Napsugaras Tájház vezetője elmondta: bár már harmadszor rendezik meg a szegedi paprika népszerűsítésére a fesztivált, elsőként kapcsolódnak a ferencesekhez. A tájházban a paprikával kapcsolatos népi tevékenységek várják a látogatókat, így lesz paprikafűzés, de lehet törni, hasítani és őrölni is. Emellett különféle folklórprogramok lesznek: délután a szegedi Délikert Néptáncegyüttes vezetésével menettáncban a kolostorhoz vonulnak, miközben a talpalávalót a Ménkű Banda húzza. Este tartják a paprikaszentelést, majd a nap a Paprikabállal zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.