Néma járvány. Néma, mert látszólag egészséges embereknél is jelentkezhet tünetmentesen. Járvány, mivel csak Magyarországon közel egymillióan szenvednek a betegségben. „A csontritkulás igen veszélyes, mivel csonttöréssel járhat, és ha már egyszer volt valakinek törése, exponenciálisan nő a rizikó egy későbbi törésre” – mondta el az mno.hu-nak dr. Kovács Ferenc reumatológus. A szakorvos szerint a legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek combnyaktörést kellett elszenvedniük, ugyanis 25 százalékuk a törés utáni egy éven belül meghal, míg 30 százalékuk élete végéig ápolásra szorul. A számok megdöbbentőek. Október 20-a csontritkulás, latin szóval az osteoporosis napja.
„Legnagyobb veszélyben a nők vannak, a betegségben szenvedők kétharmada ugyanis a szebbik nem képviselői, ők hajlamosabbak a csontrikulásra” – fejtette ki a főorvos. Különösen azoknál a nőknél alakul ki nagyobb eséllyel, akik vékony testalkatúak, akiknél az átlagosnál később jelentkezik a menstruáció, illetve akik nem szültek. A betegség rizikótényezői közé szokták sorolni továbbá a mozgásszegény életmódot, a pajzsmirigy-túlműködést, az egyes típusú cukorbetegséget, a dohányzást, a felszívódási zavart, a D-vitamin-hiányt, bizonyos gyógyszerek (például vérhígítók, epilepszia ellenes szerek, szteroidok) tartós és folyamatos szedését.
D-vitamin:
Viszonylag kevés természetes élelmiszerben fordul elő nagyobb mennyiségben, a magyarosnak tekintett táplálkozásból mindössze 80-100 nemzetközi egységnyihez juthatunk hozzá naponta (ez egészségesek esetében csupán fele az ajánlott bevitelnek, idősek és várandósok esetén mindössze negyede). A hiányállapot leküzdése miatt nagy jövő állhat a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek előtt.
Az olajos magvak, a mák és a tejtermékek amelyek tartalmaznak D-vitamint.
Kalcium:
A tehéntej körülbelül 114-120 mg/100 g kalciumot tartalmaz, a sajtok 400-850 mg/100 g-ot, a savó eltávolítása miatt kisebb kalciumtartalmú túró 90 mg/100 g-ot. A tejtermékek kalcium-foszfor aránya is megfelelő: a tejnél 1,7, a sajtoknál 1,5-1,6. A savanyított tejtermékekből a tejsav hatása következtében még jobban szívódik fel a kalcium. Egyéb táplálékfélék közül viszonylag nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a szója, bár annak a fitáttartalma rontja a felszívódást. A zöldségek közül jó kalciumforrás a brokkoli és a kelkáposzta. A paraj és a sóska a nagy kalciumtartalma ellenére a felszívódást gátló oxaláttartalom miatt nem tekinthető jó kalciumforrásnak.