Mutatós és egyszerű karácsonyfadíszek a konyhából

Egyszerűen elkészíthető és költséghatékony karácsonyfadíszek következnek különleges karácsonyfákra.

Kuslits Szonja
2013. 12. 09. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerű művelet a díszvásárlás, az ember lánya beszalad egy svéd bútorszaküzletbe (abba a kék-sárgába), és lekap egy dobozgömböt a polcról. Mindegy, melyiket, az összes egyforma. De nem képvisel-e nagyobb értéket a saját kézzel készített karácsonyfadísz? A válasz egyszerű, mégis egyre kevesebben vágnak bele az otthoni kreatív munkába. Pedig megéri a fáradságot, az adventi időszak ugyanis nem a lázas plázázásról és a szédült rohanásról kell, hogy szóljon – ha valakinek mégis ezt jelenti, akkor már nagy a baj. A ráhangolódás lényege, hogy az ember egy pillanatra megáll, körülnéz, átértékel, megfogad, szeret és áldoz. Időt leginkább azokra, akiknek év közben nem jut elég figyelem. Ilyenkor bármilyen exkluzív dísznél többet ér a mézeskalács, amit a gyerekek készítettek vagy a szalmaangyal, amit saját kézzel fontunk. Olyan apróságok ezek, melyekre büszkén pillantunk rá két falat hal között a karácsonyi vacsorán.

Az otthoni díszkészítés első számú szabálya, hogy nem kell sietni, stresszelni, ez másfajta lelkiállapotot igényel, ami egyébként a mindennapokban elvesző munkaholistáknál terápiás jelleggel is alkalmazható.

A legtöbb család rendelkezik a tuti mézeskalácsrecepttel, ami generációkon át öröklődik és ékessége a karácsonyi asztalnak. A sütemény karácsonyfadíszként való felhasználása azonban kevésbé elterjedt. Pedig a fenyőn is szépen mutatnak a szívek, a babák és a csillagok. Ahhoz, hogy fel tudjuk akasztani az édességeket, a kiszaggatott formák tetejéből a sütés előtt szívószállal könnyedén kicsippenthető egy szalagátfűzésnyi hely. Arra érdemes figyelni, hogy ezek az apró falatok ne a szánkban, hanem a még sodrásra váró tésztában végezzék, különben a hasunk is megfájdul és díszünk se lesz elég.

 

A mézeskalács massza kézmeleg hatására ragadóssá válik és gyakran letapad, így nehéz szaggatás után felszedni a deszkáról. Tipp, amivel ez orvosolható: a tésztát sütőpapíron nyújtsuk, és azon szaggassuk, így nem ragad le és könnyen mozgatható. Miután gyomorbaráttá sültek a formák, meg kell várni, míg kihűlnek. Kenhetünk rá tojásfehérjéből és porcukorból kevert fedőréteget, ami száradás után a hipermarketben kapható ételfestő tollakkal tovább díszíthető; de akár már a sütés előtt is nyomkodhatunk a tésztába tökmagot, diót, napraforgómagot vagy mandulát, ami nemcsak feldobja, de ízletesebbé is teszi a sütiket.

A felsorolásból kihagyhatatlan a pénztárcabarát, mégis tucatnyi lehetőséget magában hordozó só-liszt gyurma is, amit évtizedek óta szívesen formálnak a gyerekek. Elkészítése egyszerű, a klasszikus verzióban víz, liszt és só található, de ezt is lehet extrázni, például a vízbe kevert ételfesték színesítheti a tésztát, a formázáshoz pedig kiolajozott gipszöntő formát is használhatunk. Sütés után festhető, ahhoz, hogy fel lehessen akasztani, itt is a szívószálas módszert érdemes alkalmazni.

 

 

A vékonyra karikázott gyümölcsök néhány nap alatt szépen kiszáradnak radiátoron, ezután tűvel átszúrhatjuk rajtuk a cérnát vagy szalagot. Akár füzér is készíthető belőle, ami mutatós ablakdísz lehet.

 

Az összehajtogatott fehér papírból vágott hópehelyformákat már óvodában is készítenek a gyerekek, a variációk szinte végtelenek. A kukorica ennél kevésbé elterjedt, szimbolikus hó. Ehhez vegyünk legalább egy, de inkább két csomag pattogatott kukoricát, és anélkül hogy akár egyet is megkóstolnánk – mert ezt köztudottan addig eszi az ember, amíg van – kezdjük el egy választott színű fonálra tű segítségével felfűzni. Aki nem szeretne egy teljes, folyamatos füzért, az kisebb csomókkal el is választhatja a szemeket, így egy lazább sort kapunk, ami tényleg olyan lehet, mintha hó esett volna a fánkra. Harmadik lehetőségként egy csomag szalmából is fonhatunk hópihéket, de a gyakorlottabbak akár angyalt vagy tobozt is készíthetnek. Aki nem elég bátor, de karácsonyfáját a természetesség jegyében szeretné elkészíteni, az a szalmadísz-variációkat elég kedvező áron meg is vásárolhatja, de sokkal nagyobb sikerélményt nyújt a saját kézzel készített verzió, még ha nem is tökéletes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.