Az adai Török család asztalán már hagyománnyá vált a híres kacsapástétom, Kati néni birsalmasajtja pedig egyszerűen kihagyhatatlan. Persze hosszú évek munkája van az ízek mögött, mivel már magyarkanizsai nagyszülei is ezekkel az étkekkel kedveskedtek a rokonoknak. Kati néni, mint mondja, a hagyományos családi receptekkel valójában az ősök előtt tisztelegnek.
A japán kacsamáj olcsó és finom, hamar elkészíthető, és annál gyorsabban el is fogyasztható. A karácsonyi falatok elkészítésében Kati néninek lányai Flóra, és a Junior Prima díjas Tilla közreműködtek. A lányok a konyhai sürgés-forgás kezdetén két hagyományt is felelevenítettek. Flóra a felszeletelt alma szimbolikájáról beszélt: a családfő az ünnepi asztalnál felszeletel egyet, majd a gerezdeket kiosztja szeretteinek, ami azt jelképezi, hogy a család tagjai bármerre is járjanak a világban az otthon visszavárja őket, épen és egészségesen. Tilla a dióbél jóslásról elmondta, ha egészséges a felnégyelt dió, akkor ők is azok lesznek mind a négy évszakban. Kati néni jókedvűen hozzátette, mindig igyekeznek a nagy szakajtóból egészségeset választani.
A májat megtisztítjuk, majd mangalicazsírban mérsékelt lángon puhára főzzük. Figyeljünk arra, hogy éppen csak megpiruljon a máj, ne legyen túl kemény. Sütés közben adjunk hozzá 1 dl adai vasbort (szederbor) vagy száraz vörösbort, esetleg pálinkát, ami krémesebbé teszi a kacsamájat. Amint megpuhul, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a borsot. Miután levettük a tűzről, sózzuk be a májat. Ha langyosra hűlt, húsdarálón átdarálva vagy botmixerrel krémesítsük pástétom állagúra, majd tegyük egy órára a hűtőbe. Szőlőszemekkel, körtedarabokkal vagy kandírozott ribizlivel, áfonyával tálaljuk szeletelt kiflin vagy pirítós kenyéren.
A birsalma szőrét lecsutakoljuk, majd átöblítjük, a hibás részeket kivágjuk. Bárddal negyedeljük, majd jól záródó edényben a feléig vízzel felöntjük, így főzzük vajpuhára a birset. Ha langyosra hűlt, a magházat kivágjuk, azt szitán átdörzsöljük, majd visszatesszük a gyümölcs mellé. Miután a lé elfőtt, a birset súlyának egyharmadával megegyező mennyiségű cukorral elkeverjük, míg sűrű, krémes nem lesz. Ezután a masszát formába töltjük, majd hűvös helyen 3-4 napig állni hagyjuk. Ezután kivesszük a formából, és további két hétig szárítjuk. Pirított mogyoróval, dióval, mandulával, valamint keményre felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Jó készülődést, és jó étvágyat kívánunk!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!