A bőrrák és az alkohol eddig nem ismert összefüggése

A sok alkohol érzékenyebbé teheti a bőrt az uv sugarakkal szemben.

2014. 01. 30. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emésztés során a szeszes italok etilalkoholja acetaldehiddé alakul, ez a vegyület pedig érzékenyebbé teheti a bőrt a káros uv sugarakkal szemben – idézte a BBC a British Journal of Dermatology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Több ezer résztvevő adatait tartalmazó 16 különböző tanulmány elemzésével a kutatók megállapították, hogy napi egy vagy annál több alkoholos ital, vagyis fél liter sör, illetve egy pohár bor fogyasztása húsz százalékkal növeli a bőrrák kockázatát.

Az adatok alapján a rizikó arányosan emelkedett az alkoholbevitellel. Aki napi 50 gramm etilalkoholt, vagyis négy pohár bort vagy többet fogyasztott, annál akár 55 százalékkal is nagyobb eséllyel lépett fel a melanóma – a bőrrák legsúlyosabb formája –, mint azoknál, akik nem, vagy ennél ritkábban, csak alkalmanként ittak.

Eva Negri, a tanulmány egyik szerzője, a Milánói Egyetem kutatója elmondta: uv sugárzás jelenlétében az alkohol módosíthat a szervezet immunrendszerének működésén, ezzel pedig sokkal súlyosabb lehet a sejtek károsodása, így nagyobb a bőrrák megjelenésének veszélye is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.