Míg a nők 600 gramm húst esznek átlagosan egy héten, addig a férfiak egy kilogrammnál is többet, vagyis majdnem kétszer annyit – állapította meg a német táplálkozástudományi társaság jelentése. Ez az érték igen nagy, pláne annak fényében, hogy hetente 300-600 gramm hús fogyasztását ajánlják a táplálkozási szakértők, vagyis ezt az értéket a férfiak messze „túleszik”. A nők esetében sem olyan rózsás a helyzet, a szebbik nem képviselői a felső határt súrolják ugyanis.
A Központi Statisztikai Hivatal 2012-ben publikált adatai szerint (Az élelmiszer-fogyasztás alakulása 2010.) a magyarok évente fejenként 56,7 kilogramm húst esznek meg, ami azt jelenti, hogy hetente kicsit többet, mint egy kilót. Ez a szám szintén igen magas, pláne ha azt vesszük, hogy a sokkal egészségesebb halból mindössze 3,5 kilogramm fogyott fejenként egy év alatt átlagosan. Sertéshúsból fogyott a legtöbb, 25,3 kilogramm, míg baromfiból 24,6 kg, belsőségekből 2,7 kg, marhából és borjúból 2,5 kg, egyéb húsokból pedig 1,6 kg.
Vegán trend ide vagy oda, a fenti statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a németek és a magyarok is szeretik a húst. Az esetek 90 százalékában mindennap kerül az asztalra hús. Talán ez mégsem olyan rossz, mint elsőre gondolnánk?
A Focus.de kilenc tényt szedett össze a húsról, íme a lista:
Azt, hogy a baromfihús egészségesebb lenne, mint a marha-, vagy a disznóhús, igazából nem állíthatjuk, bár a vörös húsok általában több zsírt tartalmaznak, de nagyobb mennyiségben van bennük ásványi anyag (vas) és vitamin is. A fehér hús viszont könnyebben emészthető (a húsfogyasztás rákbetegségekkel való összefüggéséről később).
Úgy tűnik, igen, de csak abban az esetben, ha változatosan étkeznek. Sok vegetáriánus csak a hústól és a haltól tartózkodik, de tejtermékeket és tojást eszik. Ezenkívül ha gyakran esznek teljes kiőrlésű és szójatermékeket vagy hüvelyeseket, akkor elegendő fehérjét juttatnak a szervezetükbe. A vaspótlást a magas vastartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel tudják megoldani.
Egy londoni tanulmány 12 évig tartó vizsgálat során hasonlította össze a húst is fogyasztók és a vegetáriánusok egészségét. Az eredmény: azoknak, akik húsmentesen táplálkoztak, jóval alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a vérzsírszintjük, valamint a testsúlyuk is. Továbbá negyven százalékkal csökkent a vegetáriánusok esetében a daganatos halálozási arány.