Jó, hogy annyira szeretjük? Kilenc tény a húsról

Sokat fogyasztunk, szinte mindennap, de nem tudunk eleget róla. Fehéret vagy vöröset? Tényleg a hal a nyerő?

Konopás Noémi
2014. 01. 18. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a nők 600 gramm húst esznek átlagosan egy héten, addig a férfiak egy kilogrammnál is többet, vagyis majdnem kétszer annyit – állapította meg a német táplálkozástudományi társaság jelentése. Ez az érték igen nagy, pláne annak fényében, hogy hetente 300-600 gramm hús fogyasztását ajánlják a táplálkozási szakértők, vagyis ezt az értéket a férfiak messze „túleszik”. A nők esetében sem olyan rózsás a helyzet, a szebbik nem képviselői a felső határt súrolják ugyanis.

A Központi Statisztikai Hivatal 2012-ben publikált adatai szerint (Az élelmiszer-fogyasztás alakulása 2010.) a magyarok évente fejenként 56,7 kilogramm húst esznek meg, ami azt jelenti, hogy hetente kicsit többet, mint egy kilót. Ez a szám szintén igen magas, pláne ha azt vesszük, hogy a sokkal egészségesebb halból mindössze 3,5 kilogramm fogyott fejenként egy év alatt átlagosan. Sertéshúsból fogyott a legtöbb, 25,3 kilogramm, míg baromfiból 24,6 kg, belsőségekből 2,7 kg, marhából és borjúból 2,5 kg, egyéb húsokból pedig 1,6 kg.

Vegán trend ide vagy oda, a fenti statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a németek és a magyarok is szeretik a húst. Az esetek 90 százalékában mindennap kerül az asztalra hús. Talán ez mégsem olyan rossz, mint elsőre gondolnánk?

A Focus.de kilenc tényt szedett össze a húsról, íme a lista:

Azt, hogy a baromfihús egészségesebb lenne, mint a marha-, vagy a disznóhús, igazából nem állíthatjuk, bár a vörös húsok általában több zsírt tartalmaznak, de nagyobb mennyiségben van bennük ásványi anyag (vas) és vitamin is. A fehér hús viszont könnyebben emészthető (a húsfogyasztás rákbetegségekkel való összefüggéséről később).

Úgy tűnik, igen, de csak abban az esetben, ha változatosan étkeznek. Sok vegetáriánus csak a hústól és a haltól tartózkodik, de tejtermékeket és tojást eszik. Ezenkívül ha gyakran esznek teljes kiőrlésű és szójatermékeket vagy hüvelyeseket, akkor elegendő fehérjét juttatnak a szervezetükbe. A vaspótlást a magas vastartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel tudják megoldani.

Egy londoni tanulmány 12 évig tartó vizsgálat során hasonlította össze a húst is fogyasztók és a vegetáriánusok egészségét. Az eredmény: azoknak, akik húsmentesen táplálkoztak, jóval alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a vérzsírszintjük, valamint a testsúlyuk is. Továbbá negyven százalékkal csökkent a vegetáriánusok esetében a daganatos halálozási arány.

Egy újabb tanulmány szerint, amit 73 308 ember bevonásával végeztek, a vegetáriánusok halálozási arányához képest 12 százalékkal rosszabb a húsevőké. Ezt a kutatás vezetői nem feltétlenül a húsmentesség számlájára írják, hanem annak tulajdonítják, hogy a vegetáriánusok jóval képzettebbek, ami az egészségtudatosságot illeti, valamint jóval kevesebbet dohányoznak, és jóval kevesebb alkoholt is isznak.

Egyes tanulmányok szerint a két hús között – ami a minőséget illeti – nincs túl nagy különbség, de vannak olyan megközelítések és hosszú távon végzett kísérletek, amelyek azt bizonyítják, hogy a biohús kétszer annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a nem bio. A legelőn tartott állatok bio húsa márványosabb, mint a pajtában tartott társaiké.

A több mint félmillió emberen végzett kísérlet azt mutatja, hogy a vörös húsok (sertés, marha, borjú, bárány) – a magyarok sertéshúsból esznek a legtöbbet – növeli a bélrák kockázatát. Az EPIC-Oxford megállapította, hogy a napi 100 gramm vörös hús fogyasztása 49 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát, ezt az eredményt egy félmillió emberen végzett amerikai kutatás is megerősítette.

Ez attól függ, hogy milyen típusú, és mennyit eszünk belőle. Hetente egyszer-kétszer bordaszeletet enni egészségesebb, mint zsíros heringet. A halak gazdagok telítetlen omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással bírnak a szív- és érrendszerre, a húsok viszont biztosítják a szervezet számára nélkülözhetetlen B-vitaminokat. Már kimutatták, hogy a rendszeres halfogyasztás felére csökkentette a rák kockázatát. Az a jó, ha változatosan esszük mindegyiket.

A nagymama titkos tippje: az erőleves, a húsleves és társai. A hús valóban sok energiát ad, de a nagymama húslevese akkor vált erőlevessé, amikor nem került mindennap hús az asztalra, és kuriózumnak számított. Egy banán is jókora energiát adhat.

Ettől szerencsére nem kell félni, viszonylag szigorúak ugyanis a szabályozások.

A magas fehérjetartalmú étrend korlátozza az éhségérzetet, jóval később leszünk éhesek, mint például a szénhidráttól. Ugyanez a hatás más fehérjében gazdag ételek (szója, hüvelyesek) esetében is fennáll.

Nem feltétlenül, ha ragaszkodunk néhány szabályhoz. A grillezés akkor problémás, amikor a zsír vagy a pác a tűzbe csöpög, ezáltal policiklikus aromás szénhidrogének keletkeznek. Sok esetben rákkeltő lehet a grillező rácsán sütött hús is, de ezt kikerülhetjük, ha alumíniumtálcán sütünk. A faszén és a brikett jobb, mint a papír vagy a fa, mert nem füstöl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.