Már ezer éve is meg tudták emészteni a tejet

A középkorban csak elég kevés magyar tudott megbirkózni ezzel a feladattal.

kn
2014. 01. 24. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tej emésztésének képessége ezek szerint a korábban véltnél előbb elterjedt – olvasható a Zürichi Egyetem közleményében a PLoS One online tudományos lapban megjelent kutatásról. Az egyetem Evolúciós Orvostudományi Központjának Frank Rühli vezette kutatócsoportja a dalheimi középkori temetőben talált 36 emberi maradvány fogait vizsgálta meg, hogy örökítőanyagukat elemezze.

Azt fedezték fel, hogy a néhai dalheimi lakosok 72 százaléka rendelkezett már azzal a genetikai mutációval, amelynek révén a szervezet az egyén egész élete során előállíthatta a tejcukrot lebontó laktáz enzimet. Ez az érték egybevág a mai Németország és Ausztria lakosaira jellemző 71-80 százalékkal.

A tej emésztésének képessége valójában kivételesnek számít. A tej – különösen egyik összetevője, a laktóz, vagyis a tejcukor – ugyanis a csecsemők alapvető tápláléka. A legtöbb emlősállat kicsinye növekedése során elveszíti ezt a képességét, a laktáz enzim előállítását kódoló gén ugyanis kikapcsolódik.

Európa, Szaúd-Arábia és Kelet-Afrika öt különböző populációjánál azonban egymástól függetlenül létrejött az a génmutáció, amely a teljes élettartam idejére lehetővé teszi a laktózbontó enzim termelődését.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az i. e. 5000 körül élő földművesek még aligha emészthették meg a tejet – olvasható a kutatók közleményében. Kétezer évvel később az újkőkori spanyol paraszti közösségek 27 százaléka, a skandináv vadászok és gyűjtögetők 5 százaléka rendelkezett a génmutációval.

A középkori dalheimi lakosok körében mért magas értékek a kutatók szerint ellentmondanak a korábban a középkori Magyarországon élőknél mért aránynak. A mai magyarok 61 százaléka képes a tejet megemészteni, középkori arányuk mindössze 35 százalék volt.

A tej emészthetőségének evolúciója tehát területenként eltérően zajlott – írták a kutatók. A tanulmány arra utal, hogy Közép-Európában előbb terjedhetett el a tej emésztését lehetővé tevő génmutáció, mint Kelet-Közép-Európában.

A tej emésztésének képessége ma az európai és az Európából származó népek körében annyira magas arányú, hogy a tejérzékenység nemrég még betegségnek számított. Csak a 20. században, a tej fogyasztását propagáló kampányok idején ismerték fel, hogy a világ népességének nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.