A rendelet értelmében február 18-a után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.
Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és termékeiket bármikor bevizsgálhatják.
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.
Az Európai Unióban elsőként 2003-ban Dániában csökkentették a transzzsírsavak tartalmát az élelmiszerekben. A kutatások azt bizonyítják, hogy ennek hatására a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya 20 százalékra esett vissza. Becslések szerint Magyarországon évente körülbelül ezer ember halálát okozzák az élelmiszerekben található transzzsírsavak. A Hír TV korábban részletesen foglalkozott a kérdéssel, többek közt tiltólistára kerülnek a kakaós tejbevonómasszával készült télapók és húsvéti tojásfigurák, de alapanyagot kell váltaniuk a különböző nápolyikat, vaníliás karikát, macskanyelvet, müzlit gyártó cégeknek is.