Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.
A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsavtartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett csütörtökön arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírokat.
Az ócska élelmiszerek korát éljük, amikor több termék külsőleg úgy néz ki, mint a valódi élelmiszer – szögezte le a Magyar Nemzetnek Darvas Béla, az MTA doktora, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főosztályvezetője.
Az energiaitalok, a só és az alkohol is előkelő helyet kapott a „halállistán”. Vannak, akik a nyers, pörköletlen kávébab természetes kivonatában hisznek, mások az ősi kínai gyógyítást állítanák csatasorba a diabétesszel szemben, de a rendszeres mozgás is jót tehet.
Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása – mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.
A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatálybalépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.
Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsír közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a 90-es években még mindenki „zászlóvivője” volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsavtartalmat. Azóta a technológia változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsavmentesek.