Egészséges táplálkozással a rák ellen

Az ócska élelmiszerek korát éljük, amikor több termék külsőleg úgy néz ki, mint a valódi élelmiszer.

BL
2012. 10. 16. 1:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente 7,5 millióan halnak meg a világon daganatos betegségekben. Forgács Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a rákbetegség multifaktoriális eredetű, így a helytelen mennyiségű és összetételű táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód miatt kialakult elhízás is fontos rizikótényező.

– A tömeges elhízás a második világháborút követően, a fogyasztói társadalomban jelent meg. A jelenség hátterében számos társadalmi és életmódbeli változás áll. A 60-as évekre tehető az első szupermarketek megjelenése. A nagy áruházak terjedésével nagyobb mennyiségben lehetett elérni az élelmiszereket. Ezzel párhuzamosan egyre több kényelmi cikk jelent meg: az autó, majd az elektromosság terjedésével a hűtőszekrény, amely tartalmával folyamatosan evésre ingerli a tulajdonosát – magyarázta Forgács Attila. Hozzátette, a mozgásszegény életmód melletti változást a 60-as években a televízió elterjedése tetőzte be.

– A statisztikai adatok szerint a nyolcvanas évekig megduplázódott, majd napjainkig megnégyszereződött az elhízottak száma. Az elhízással párhuzamosan az éhezők száma is emelkedik a világon. Míg 1979-ben 800 millióra becsülték az éhezők számát, addig napjainkra ez több mint egymilliárdra nőtt – fogalmazott Forgács Attila.
Elmondta, hogy az egészségügyi propaganda és a különböző reklámok ellenére a túlsúlyosság tendenciáit az elmúlt negyven évben nem sikerült megfordítani. A statisztikai adatok szerint egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabbak híznak el. – Pedig – úgy tűnik – a fogyókúrához mindenki ért, az újsághirdetésekben a tabletták és fogyókúrás tapaszok mellett mindenféle varázsszereket kínálnak, és szinte minden celeb hirdet valamilyen fogyókúrás módszert. A probléma azonban az, hogy a leadott kilók gyorsan visszarakódnak. A visszahízási ráta 80–95 százalék. Még gyomorgyűrű behelyezése után is egy éven belül a páciensek 40 százaléka visszaszedi a leadott kilogrammokat, sokszor még többet is – magyarázta Forgács Attila. A Magatartás-tudományi és Kommunikációelméleti Intézet Pszichológiai Központjának vezetője kifejtette, hogy ennek a jelenségnek számos oka lehet.

– Az evési szokásokat azért nehéz megváltoztatni, mert a táplálkozás konzervatív viselkedés. Az elhízottak legtöbbjében a racionális felszín alatt – de jó lenne karcsúnak lenni! – irracionális érzelmi réteg nyugszik, ami azt sugallja, hogy enni jó. Az ételnek nemcsak kalóriaértéke van, hanem érzelmi értéke is. A gyerekeknél a szájingerlés, azaz a cumizás gyógyír minden bajra, de még az örömöket is megsokszorozza. A felnőttek is evésbe menekülnek bánatukban, de még az ünnepek is nagy evésbe torkollanak. A cigarettázás sem véletlenül feszültségoldó eszköz, hiszen a szájba vételnek, az orális ingerlésnek itt is fontos szerepe van. Tehát ha valaki le akar fogyni, akkor a nem tudatosodott, érzelmi rétegeivel is meg kell ismerkednie – szögezte le.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.