Hamburger vagy bagett?

Európa második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzete a francia.

UDM
2014. 02. 07. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NPD Group piackutató cég tanulmánya szerint Franciaországban egy lakosra évente 14 hamburger jut, ami Európában a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzetté tette a franciákat. A rangsort a britek vezetik évi 17 hamburgerrel. A franciák ugyanakkor még mindig kétszer annyit vásárolnak a bagettszendvicsekből, mint gyorséttermi társaikból.

A legtöbb hamburger az amerikai McDonald’s és a francia Quick hálózat éttermeiben fogy, de a termék népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy a hagyományos éttermekben is kínálnak már hamburgert, amit a franciák is szívesen fogyasztanak el fehér abrosz mellett – hangsúlyozta Bernard Boutboul, a Gira Conseil tanácsadó cég vezetője a párizsi Sandwich and Snack Show elnevezésű rendezvényen.

A hagyományos sonkás bagettszendvics továbbra is piacvezető: az elfogyasztott szendvicsek 58 százalékát teszi ki, de ez 5,39 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Eközben a hamburger gyakorlatilag minden étteremben kapható már, a gyorsétkezdéktől kedve a Michelin-csillagos éttermekig. „A hamburgert kínáló éttermek felében a húsos szendvics az egyik kedvenc ételük lett a vendégeknek, megelőzve a bélszínt, a grillhúsokat és a halakat” – tette hozzá Bernard Boutboul.

A Gira Conseil idén először a Franciaországban eladott hamburgerek számáról is közölt adatokat. Míg 2000-ben egy hamburgerre kilenc bagettszendvics jutott, 2007-ben már egy a héthez volt az arány, tavaly pedig egy a kettőhöz. A franciák 2013-ban összesen 970 millió hamburgert vásároltak a gyorséttermekben.

Nicolas Nouchi, CHD Expert tanácsadó cég vezetője szerint a gyorsétkezés és általában a vendéglátás az elmúlt években Franciaországban is egyre jobban elkezdett hasonlítani az angolszász gyakorlatra, hamburgert pedig minden formában lehet kapni, klasszikus, háziasabb vagy kifinomultabb változatban is. Ráadásul igazi francia steakhússal, sajttal, sőt libamájjal is kínálják. A The New York Times 2010-ben a világ legjobb hamburgerének Yannick Alléno francia sztárséf változatát választotta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.