Bob Marley örökségén marakodnak

Több millió dollár a tét, az ügyvédek a halott reggae-ikont sem kímélik.

tt
2014. 05. 14. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ellenlábas zeneműkiadó, a Cayman Music és a Blue Mountain Music bírósági végzéssel akarja rendezni vitáját a jamaicai reggae-sztár 1973 ás 1976 között írt dalainak szerzői jogairól. A per tétje több millió dollár. Olyan világhírű számok szerzői jogaiért versenyeznek, mint a Crazy Baldhead, a Johnny Was a Natty Dread, a No Woman, No Cry, a Talking Blues vagy a Want More című dalok.

A vita egy 1992-ben – 11 évvel Bob Marley halála után – kötött egyezségről folyik közöttük, amelynek értelmében a néhai reagge-sztár dalainak szerzői jogát a Cayman átadta a másik félnek. A Cayman Music, amellyel Marley 1973-ban kötött kiadói megállapodást, azt állítja, hogy a 13 dal szerzői joga nem volt az egyezség tárgya. Ezt vitatja a Blue Mountain, amely ma Marley dalainak többségét gondozza.

A Cayman Music ügyvédei a keddi tárgyalási napon azzal érveltek, hogy Bob Marley annak idején „csalárdul” másokat nevezett meg a dalok szerzőjeként, hogy megkerülje a velük kötött 1973-as egyezséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.