Esznek, de nem jutnak értékes táplálékhoz

Élelmiszerhiány közepette indított kampányt a venezuelai kormány az elhízás ellen.

UDM
2014. 08. 30. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A venezuelai kormány kedden indított kampánya szeretné megállítani az elhízás terjedését, melynek költséges következményei – a szívbetegségek és a diabétesz – közegészségügyi válsággal fenyegetnek.

A Tájékozódjon, étkezzen egészségesen! című kampány célja, hogy felére csökkentse az elhízottak majdnem 40 százalékos arányát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a húszévesnél idősebb venezuelaiak 67,5 százaléka túlsúlyos, ez az arány magasabb, mint bármely más dél-amerikai államban, és majdnem eléri az Egyesült Államok 69 százalékos rátáját.

A kampány olyan időkben indult, amikor a venezuelaiak többsége azért panaszkodik, mert nincs mit ennie. A merev árszabályozás és az amerikai dollár hiánya miatt még az ország legnagyobb élelmiszer-ipari cége, az Empresas Polar sem képes behozni a megfelelő mennyiségű élelmiszert, és profitot termelni.

Az olajban gazdag ország boltjaiból így a kukoricaliszttől a tejig gyorsan eltűnik minden. Ha hirtelen áru érkezik a szupermarketekbe, általában többórás sorok keletkeznek.

A kormány a múlt héten bejelentette, hogy a hiány ellen ujjlenyomat-leolvasók bevezetését tervezi az élelmiszerboltokban. Ezzel a felhalmozást és a csempészetet kívánja megakadályozni.

„Az ujjlenyomat-leolvasó a szabadságot adja vissza, mert segít elkapni a csempészeket” – hangsúlyozta keddi beszédében Nicolás Maduro elnök, miközben családja régi, gyermekkori bevásárlólistáját – két doboz tej, három csomag kukoricaliszt – lobogtatta, hogy az ésszerű fogyasztásról példát mutasson a venezuelai háztartásoknak.
A családok élelmiszer-ellátásának védelmében betiltják 21 árucikk, köztük a cukor, a tonhal és a rizs kivitelét, ezt is tartalmazta a keddi bejelentés.

A táplálkozási szakértők szerint a terjedő elhízás egyik fő oka az élelmiszerhiány. Mivel a 60 százalékos infláció mellett kiegyensúlyozott étrendhez nehéz hozzájutni, sokan úgy laknak jól, hogy túl sokat esznek az olajban sült vagy liszttel dúsított fogásokból.

„Esznek, de nem jutnak értékes táplálékhoz” – fogalmazott Nixa Martinez, a venezuelai táplálkozási szakértők és dietetikusok szövetségének elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.