A venezuelai kormány kedden indított kampánya szeretné megállítani az elhízás terjedését, melynek költséges következményei – a szívbetegségek és a diabétesz – közegészségügyi válsággal fenyegetnek.
A Tájékozódjon, étkezzen egészségesen! című kampány célja, hogy felére csökkentse az elhízottak majdnem 40 százalékos arányát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a húszévesnél idősebb venezuelaiak 67,5 százaléka túlsúlyos, ez az arány magasabb, mint bármely más dél-amerikai államban, és majdnem eléri az Egyesült Államok 69 százalékos rátáját.
A kampány olyan időkben indult, amikor a venezuelaiak többsége azért panaszkodik, mert nincs mit ennie. A merev árszabályozás és az amerikai dollár hiánya miatt még az ország legnagyobb élelmiszer-ipari cége, az Empresas Polar sem képes behozni a megfelelő mennyiségű élelmiszert, és profitot termelni.
Az olajban gazdag ország boltjaiból így a kukoricaliszttől a tejig gyorsan eltűnik minden. Ha hirtelen áru érkezik a szupermarketekbe, általában többórás sorok keletkeznek.
A kormány a múlt héten bejelentette, hogy a hiány ellen ujjlenyomat-leolvasók bevezetését tervezi az élelmiszerboltokban. Ezzel a felhalmozást és a csempészetet kívánja megakadályozni.
„Az ujjlenyomat-leolvasó a szabadságot adja vissza, mert segít elkapni a csempészeket” – hangsúlyozta keddi beszédében Nicolás Maduro elnök, miközben családja régi, gyermekkori bevásárlólistáját – két doboz tej, három csomag kukoricaliszt – lobogtatta, hogy az ésszerű fogyasztásról példát mutasson a venezuelai háztartásoknak.
A családok élelmiszer-ellátásának védelmében betiltják 21 árucikk, köztük a cukor, a tonhal és a rizs kivitelét, ezt is tartalmazta a keddi bejelentés.
A táplálkozási szakértők szerint a terjedő elhízás egyik fő oka az élelmiszerhiány. Mivel a 60 százalékos infláció mellett kiegyensúlyozott étrendhez nehéz hozzájutni, sokan úgy laknak jól, hogy túl sokat esznek az olajban sült vagy liszttel dúsított fogásokból.
„Esznek, de nem jutnak értékes táplálékhoz” – fogalmazott Nixa Martinez, a venezuelai táplálkozási szakértők és dietetikusok szövetségének elnöke.