Megváltozott az étlap az 1989-es rendszerváltozás óta

Bár a megváltozott étrend egészségesebbnek tűnik, mint a korábbi, a csehek körében gyakoribb az elhízás.

2014. 11. 16. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb húst, kenyeret és burgonyát, viszont több zöldséget, rizst, fehér péksüteményt és édességet fogyasztanak, és több alkoholt és üdítőt isznak, mint 1989 előtt – derül ki abból a kimutatásból, amelyet a Cseh Statisztikai Hivatal a bársonyos forradalom huszonötödik évfordulója alkalmából hozott nyilvánosságra.

Az, hogy a mai étrend egészségesebbnek tűnik, mégis gyakoribb az elhízás – főként a gyermekek körében –, szakértői vélemények szerint a korábbinál jóval kevesebb mozgás, sportolás következménye.

1989 előtt évi 97 kilogrammal történelmi csúcsponton volt a húsfogyasztás, azóta folyamatosan csökken és 2012-ben minden cseh állampolgár átlagban 77,4 kilogramm húst fogyasztott el. Nagyon esett – 30-ról 8 kilogrammra – a marhahús fogyasztása, szakértők szerint elsősorban az ára miatt, a csirkehús fogyasztása ugyanakkor megduplázódott. A lakosság körében továbbra is a sertéshús a legkeresettebb, évi 40 kilogrammal.

„Nagyon visszaesett a tej- és a tojásfogyasztás, a tejtermékeké emelkedett. A vaj- és a zsírfogyasztás majdnem ötvenszázalékos visszaesése, valamint a növényi eredetű zsiradékok nagyobb mértékű fogyasztása következtében csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Csehországban” – mutatott rá Pavel Suchánek táplálkozási szakértő a televízióban.

Össztársadalmi gonddá nőtte ki magát a gyermekek elhízása. Korábban az elhízott hétéves gyermekek aránya 1,6-1,8 százalék között mozgott, jelenleg viszont az arány meghaladja a hét százalékot. Egészségügyi szakértők szerint ez az egyre mozgásszegényebb életmód mellett részben annak is következménye, hogy a gyerekek körében nagyon megnőtt a tésztafélék és a különféle gyorsételek népszerűsége.

Nagyot változott a gyümölcsfogyasztás, elsősorban az összetétele. A rendszerváltozás előtt átlagban 70 kilogramm gyümölcsöt fogyasztottak a csehek személyenként, manapság 75 kilót, miközben a déligyümölcsök fogyasztása majdnem megduplázódott, 16-ról 29 kilogrammra nőtt. Mérsékelten – 78 kilogrammra – nőtt a zöldségfogyasztás is.

A sörfogyasztás csekély mértékben, a fejenkénti 151-ről 148,5 literre, mérséklődött, viszont megugrott az alkoholmentes üdítők fogyasztása, 108,5 literről 278 literre. Megnőtt a bor és a tömény italok fogyasztása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.