Kevesebb húst, kenyeret és burgonyát, viszont több zöldséget, rizst, fehér péksüteményt és édességet fogyasztanak, és több alkoholt és üdítőt isznak, mint 1989 előtt – derül ki abból a kimutatásból, amelyet a Cseh Statisztikai Hivatal a bársonyos forradalom huszonötödik évfordulója alkalmából hozott nyilvánosságra.
Az, hogy a mai étrend egészségesebbnek tűnik, mégis gyakoribb az elhízás – főként a gyermekek körében –, szakértői vélemények szerint a korábbinál jóval kevesebb mozgás, sportolás következménye.
1989 előtt évi 97 kilogrammal történelmi csúcsponton volt a húsfogyasztás, azóta folyamatosan csökken és 2012-ben minden cseh állampolgár átlagban 77,4 kilogramm húst fogyasztott el. Nagyon esett – 30-ról 8 kilogrammra – a marhahús fogyasztása, szakértők szerint elsősorban az ára miatt, a csirkehús fogyasztása ugyanakkor megduplázódott. A lakosság körében továbbra is a sertéshús a legkeresettebb, évi 40 kilogrammal.
„Nagyon visszaesett a tej- és a tojásfogyasztás, a tejtermékeké emelkedett. A vaj- és a zsírfogyasztás majdnem ötvenszázalékos visszaesése, valamint a növényi eredetű zsiradékok nagyobb mértékű fogyasztása következtében csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Csehországban” – mutatott rá Pavel Suchánek táplálkozási szakértő a televízióban.
Össztársadalmi gonddá nőtte ki magát a gyermekek elhízása. Korábban az elhízott hétéves gyermekek aránya 1,6-1,8 százalék között mozgott, jelenleg viszont az arány meghaladja a hét százalékot. Egészségügyi szakértők szerint ez az egyre mozgásszegényebb életmód mellett részben annak is következménye, hogy a gyerekek körében nagyon megnőtt a tésztafélék és a különféle gyorsételek népszerűsége.
Nagyot változott a gyümölcsfogyasztás, elsősorban az összetétele. A rendszerváltozás előtt átlagban 70 kilogramm gyümölcsöt fogyasztottak a csehek személyenként, manapság 75 kilót, miközben a déligyümölcsök fogyasztása majdnem megduplázódott, 16-ról 29 kilogrammra nőtt. Mérsékelten – 78 kilogrammra – nőtt a zöldségfogyasztás is.
A sörfogyasztás csekély mértékben, a fejenkénti 151-ről 148,5 literre, mérséklődött, viszont megugrott az alkoholmentes üdítők fogyasztása, 108,5 literről 278 literre. Megnőtt a bor és a tömény italok fogyasztása is.