időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Csodákra képes a Tunyogi-féle módszer

Bárány Krisztián
2014.12.06. 10:47

A Mikulás sokaknak többet jelent puszta fikciónál. Ott jártunk, ahol a csodák valóra válnak.

– Kikkel foglalkoznak a játszóházban, és kiken segítenek az alkalmazott módszertannal?
– Olyan gyermekekkel és főleg csecsemőkkel foglalkozunk, akik koraszülöttek és valamilyen sérülésük lett, például mozgás, látás, hallás, a tanulási képesség veszélye vagy egyszerre több sérülés van jelen. Ezenkívül hypoxiás károsodással és anyagcsere-betegséggel, genetikai károsodással járnak hozzánk gyermekek korai fejlesztésre. 2014 szeptemberéig végezhettük a halmozottan sérült gyermekek oktatását is, amelyre szintén kidolgoztunk egy hatékony komplex programot. Vannak olyan gyermekeink továbbá, akiket iskolába készítünk fel. Mellesleg visszajárnak hozzánk a gyermekek, s nem a kötelezően beíratott iskolában fejlesztik őket. Természetesen ingyen végezzük a napi munkát.

– Említene egy konkrét példát a Tunyogi-féle módszer hatékonyságára?
– Nagyon sok sérült gyermek teljes életet élhet, aki tőlünk kikerült. Az objektív statisztikánk azt mutatja, ha hat hónapos kor előtt kezeljük a veszélyeztetett csecsemőt, még súlyos agyvérzéssel is van esélye a teljes felépülésre. Például Bence súlyos agyvérzett, shunt-műtött, és már normál iskolába jár, jó tanuló.

Munkatársaink ellátogattak a gyermekek Mikulás-ünnepségére. Tekintse meg videóriportunkat a rendezvényről!

– Egy-egy ilyen alkalom, mint most ez a Mikulás-ünnep, mit adhat hosszú távon a gyerekeknek? Gondolok itt konkrétan az adventi időszakra, hiszen ilyenkor talán az emberek kicsit jobban odafigyelnek a környezetükre, családjukra is. Mi lehet az üzenet a társadalom nagy spektruma felé?
– A sérült gyermek, de az egészséges is, elsősorban emocionális ingerekre reagál. A Mikulás biztosítja a kellemes, örömteli élményt. A szülő is megélheti a gyermek örömét, izgatottságát, és így ezekben a helyzetekben nem azzal szembesül, hogy a gyermeke sérült. Megélheti a gyermekével a felszabadult boldogságot. Szívesen tartunk évente négy-öt összejövetelt, mert a sérült gyermeket nevelő családoknak nagyon fontos a valahova tartozás, és ezekben a helyzetekben nem érzi magát társadalomból kirekesztettnek. Advent egyik üzenete a feltételek nélküli szeretet. Az a szülő,  aki a sérült gyermekét felvállalja, elfogadja és fejleszti, tanúbizonyságot tesz arról, hogy „szeretet van bennem”. Büszke vagyok arra, hogy a mi több évtizedes terápiás módszerünk, amely nemcsak a gyermekekről szól, hanem a családokról is, a szeretet himnuszát sugározza minden helyzetben. A kollégáim ebben partnerek szakmailag és emberileg is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.