Csodákra képes a Tunyogi-féle módszer

A Mikulás sokaknak többet jelent puszta fikciónál. Ott jártunk, ahol a csodák valóra válnak.

Bárány Krisztián
2014. 12. 06. 10:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kikkel foglalkoznak a játszóházban, és kiken segítenek az alkalmazott módszertannal?
– Olyan gyermekekkel és főleg csecsemőkkel foglalkozunk, akik koraszülöttek és valamilyen sérülésük lett, például mozgás, látás, hallás, a tanulási képesség veszélye vagy egyszerre több sérülés van jelen. Ezenkívül hypoxiás károsodással és anyagcsere-betegséggel, genetikai károsodással járnak hozzánk gyermekek korai fejlesztésre. 2014 szeptemberéig végezhettük a halmozottan sérült gyermekek oktatását is, amelyre szintén kidolgoztunk egy hatékony komplex programot. Vannak olyan gyermekeink továbbá, akiket iskolába készítünk fel. Mellesleg visszajárnak hozzánk a gyermekek, s nem a kötelezően beíratott iskolában fejlesztik őket. Természetesen ingyen végezzük a napi munkát.

– Említene egy konkrét példát a Tunyogi-féle módszer hatékonyságára?
– Nagyon sok sérült gyermek teljes életet élhet, aki tőlünk kikerült. Az objektív statisztikánk azt mutatja, ha hat hónapos kor előtt kezeljük a veszélyeztetett csecsemőt, még súlyos agyvérzéssel is van esélye a teljes felépülésre. Például Bence súlyos agyvérzett, shunt-műtött, és már normál iskolába jár, jó tanuló.

Munkatársaink ellátogattak a gyermekek Mikulás-ünnepségére. Tekintse meg videóriportunkat a rendezvényről!

– Egy-egy ilyen alkalom, mint most ez a Mikulás-ünnep, mit adhat hosszú távon a gyerekeknek? Gondolok itt konkrétan az adventi időszakra, hiszen ilyenkor talán az emberek kicsit jobban odafigyelnek a környezetükre, családjukra is. Mi lehet az üzenet a társadalom nagy spektruma felé?
– A sérült gyermek, de az egészséges is, elsősorban emocionális ingerekre reagál. A Mikulás biztosítja a kellemes, örömteli élményt. A szülő is megélheti a gyermek örömét, izgatottságát, és így ezekben a helyzetekben nem azzal szembesül, hogy a gyermeke sérült. Megélheti a gyermekével a felszabadult boldogságot. Szívesen tartunk évente négy-öt összejövetelt, mert a sérült gyermeket nevelő családoknak nagyon fontos a valahova tartozás, és ezekben a helyzetekben nem érzi magát társadalomból kirekesztettnek. Advent egyik üzenete a feltételek nélküli szeretet. Az a szülő,  aki a sérült gyermekét felvállalja, elfogadja és fejleszti, tanúbizonyságot tesz arról, hogy „szeretet van bennem”. Büszke vagyok arra, hogy a mi több évtizedes terápiás módszerünk, amely nemcsak a gyermekekről szól, hanem a családokról is, a szeretet himnuszát sugározza minden helyzetben. A kollégáim ebben partnerek szakmailag és emberileg is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.