Karácsonyi menük Ausztráliától Olaszországig

Ráksaláta, hering, és persze temérdek más hús jellemzi a karácsonyi ünnepi menüket külföldön.

tt
2014. 12. 08. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony a meghittség, és a családi összejövetelek mellett az ünnepi ebédekről, vacsorákról is szólnak. Hazánkban a klasszikus bejgli, mákos guba, halászlé, sült hús, majonézes-ecetes krumplisaláta vonal tartja magát, addig máshol a tengeri herkentyű, az édes kalácsok, vagy éppen a kenguru húsa is megfér a felhozatalban. AZ MNO gasztrokitekintője.

Ha nem is olyan szigorút, mint a nagyböjtkor, hústilalmat az egyház advent idejére is előírt, XIV. Kelemen pápa ráadásul „személyre szabta” szerda–péntek ritmussal (1774), ez fenn is maradt 1918-ig; az idősebbek még emlékezhetnek rá, 1956-ig december 24-e szigorú böjti nap volt.

De a testi böjtölésen kívül, az önmagunkba térés is fontos: érdemes visszaszorítani a zajforrásokat, elcsöndesedhetünk, és emberi találkozásokra is nagyon megfelelő ez az időszak. A „meghallgató” magatartással kialakul egyfajta csöndesség az emberben. A belső pusztaságunkban pedig meghalljuk isten szavát.

 

Az MNO ünnepi étel- és italajánlásai, érdekességei természetesen a böjtöt követő napokra vonatkoznak.

Az amúgy is édesszájú olaszok egyik karácsonyi édessége a porcukorral meghintett magas, kúpszerű kalács (a pandoro), amely  színes, díszes dobozban kerül forgalomba. Az ünnepi menük tartományonként változnak, északon például vadhús kerül a karácsonyi asztalra, délebbre, Velence tartományban a pulykát részesítik előnyben, míg Nápoly környékén kihagyhatatlan a vörösborba mártogatott mandulás keksz. Ami biztos, hogy a többfogásos ünnepi családi vacsorák egyik legnépszerűbb étele a parajjal töltött ravioli.

Az északi népeknél értelemszerűen nem maradhat ki a ráksaláta (ez a németeknél is felfedezhető ünnepi előétel), a svédeknél pedig a főként hidegtálas, de minőségi, és változatos felhozatal a jellemző. Desszertként a habos, mandulás tejberizs koronázza meg az ünnepi vacsorát. Böjtnek nyoma sincs, egy átlagos karácsonyi menüben megtalálható a svéd asztalon a heringsaláta, a húsgolyó, a májpástétom, a kemencében sült karácsonyi sonka, vagy a vöröskáposzta-saláta, kenyér, vaj, többféle sajt, kávé, mandulatorta, és persze a gyömbéres sütemény is.

A finneknél is hagyomány a smörgasbord, azaz a gazdagon megrakott svédasztal. Északi rokonainknál a  rozslisztből készülő kenyértésztába sütött sonka a kihagyhatatlan, hagyományos karácsonyi étel, de a svédekhez hasonlóan, a hideg és meleg húsok, saláták és tengeri finomságok is kerülnek a svédasztalra. Roppant praktikusan, mindenből egy pici adagot esznek, hogy az összes ételt végig tudják kóstolni. Északon régebben jellemzően a csukafélék kerültek terítékre, de manapság már a szárnyasoké a karácsonyi terep, köretként az előzőhöz borsos vajas szószt és burgonyát, míg a szilvával töltött sült libához párolt káposztát, krumplit és persze áfonyaszószt fogyasztanak.

 

Lengyelországban a karácsonyi vacsorát hagyományosan ünnepi ostyával kezdik, amely a kenyeret szimbolizálja, amit 12 fogásos vacsora követ a 12 apostol tiszteletére. Ilyenkor többek között halat, céklalevest, hideg töltött tojást szolgálnak fel. Az est fénypontjának a halleves számít, amelynek mágikus erőt tulajdonítanak. Hozzánk hasonlóan a lengyelek sem esznek húst szenteste, viszont a menüben fellelhető a savanyú uborka és a cékla is.

A német hagyomány szerint pontyot készítenek karácsonyra, de mára már itt is megjelent a csirke és a pulyka. Általában négyfogásos menü kerül az asztalra, amit hideg rák- vagy kagylósaláta, néhol kaviár vezet fel, majd húsleves követ. A húsos főételt párolt zöldségekkel körítik. A bejgli helyét a németeknél a gyümölcskenyérszerű kalács, a stollen tölti ki, de a hagyomány szerint almát és mandulát is ropogtatnak.

A viktoriánus hagyományoknak megfelelően az angol és ausztrál konyha szerint sült pulyka kerül a karácsonyi asztalra, amit a szokásokhoz híven karácsonyi pudinggal fejelnek meg. Ez az édesség a középkor óta rendszeres alkotóeleme az angol karácsonyi menünek, de Ausztráliában is felbukkan a hagyományos menükben. A kenguruk földjén a karácsonyi menü – az évszak és az időjárási sajátosságok miatt – inkább emlékeztet egy grillpartira, mintsem egy meghitt csöndes estére. Ausztráliában ilyenkor beizzik a szabadtéri grillszén, rákot, csirkét, sertést, bárányt,  marhát, kenguruhúst sütnek rajta, valamint hideg, pácolt sonkát esznek. Fojtásnak az ausztrálok nemzeti desszertje, a Pavlova, egy kerek, habcsókszerű tejszínes gyümölcsös édesség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.