Már édesanyáink is sógyurmával kötöttek le minket, ha túlságosan elevenek voltunk, és az adventi időszakban díszek készítésére is ezt használtuk. Nagy előnye, hogy egyszerűen előállítható – a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatóak, olcsó, remekül formázható és száradás után hosszú ideig eláll. Többféle recept közül válogathatunk, de az alapja mindegyiknek a liszt, a só, a víz és egy kis olaj.
A sógyurma alapreceptje: 30 dkg sót összekeverünk 20 dkg liszttel, majd apránként hozzáadunk 1,2 dl vizet. És egy teáskanálnyi napraforgóolajat. Ezután össze kell gyúrni a masszát. Ha nem áll össze néhány perc elteltével, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá. A sógyurma magától is kiszárad egy-két nap alatt, de akár sütőben, alacsony hőfokon is száríthatjuk – villanysütő erre alkalmasabb. A hőfok ne legyen túl magas, mert akkor könnyen megbarnul a gyurma, érdemes többször ellenőrizni.
A sógyurma díszítése, dekorálása többféle módszerrel lehetséges. Ha színes gyurmából szeretnénk a díszeket készíteni, akkor érdemes ételfestéket adni a keverékhez, de a pirospaprika, bors, curry, kakaó vagy a kurkuma is megfelelő lehet arra, hogy egy kis színt kölcsönözzön a tésztának. Mivel a kicsik gyakran esznek bele ezekbe a tésztákba, érdemes ehető alapanyagokat használni még a színezésnél is. Ha fehér sógyurmából készítünk díszeket, akkor a száradás után a gyerekek vízfestékkel is díszíthetik a formákat. Ahhoz, hogy fel lehessen őket akasztani a karácsonyfára, még a száradás előtt érdemes egy gyufával egy kis lyukat formázni a tésztába, amin majd át lehet fűzni a szalagot.
A sógyurmából tökéletes ajándék készülhet, az idősebbek akár a süteményszaggató formákat is használhatják, a kisebbek pedig a tenyerüket nyomhatják a gyurmába, amit aztán kifesthetnek és átadhatnak a nagyinak vagy a papának – a siker garantált.