A karácsonyi sütemények illata és íze gyermekkortól kezdve a lelkünkbe ivódik, és már egyetlen íz is számtalan különféle emléket csal elő a memóriánkból. Az ételnek karácsonykor különös szerepe van, a közös étkezés és a süteménymajszolás elmaradhatatlan és kedves emlék, melyre mindig mosolyogva gondolhatunk vissza. Íme néhány hagyományos magyar sütemény, melyeket biztosan szeretnek majd a gyerekek és a felnőttek is.
Nincs karácsony illatozó omlós bejgli nélkül, ez az a sütemény, amiből ilyenkor valahogy sosem elég, és aminek az elkészítésétől kezdő háziasszonyok és nagymamák is ódzkodnak néha. A bejgli ugyanis kényes sütemény, könnyen kiszárad, szétnyílik, vagy nyers marad, ezért a recept kiválasztásánál fontos, hogy körültekintőek legyünk. Hagyományosan mákos és diós töltelékkel készítették már a nagyanyáink is, de nagyon ízletes lehet egy kis mazsolával vagy meggyel megbolondítva is, sőt manapság a gesztenyés és az aszalt szilvás változat is egyre divatosabb.
A gyümölcskenyér tulajdonképpen egy piskótatészta, melyet kandírozott gyümölccsel, narancshéjjal, mogyoróval, dióval lehet gazdagítani. Ebben a kalácsfélében az a legnagyszerűbb, hogy a recept tetszés szerint variálható, többféle aszalt és kandírozott gyümölccsel lehet gazdagítani a tésztát. Mivel az összetevők bizonyos mértékben szabadon variálhatók, ez a sütemény kedvez a gyümölcsallergiásoknak is. Egy kis vágott dióval vagy csokoládédarabokkal még édesebb lehet az íze, de a keserű csokoládé is megbolondíthatja. Hagyományosan porcukrot szitálnak a tetejére, de akár marcipánnal is beborítható.
A téli időszak legkedveltebb süteményeinek alapanyaga a mák, mely a hagyomány szerint bőséget hoz a házhoz. A bableves mellett tradicionális december 24-i étel, hiszen éjfélig nem szokás húst enni. A mákos guba tulajdonképpen elronthatatlan édesség, így a konyhában kevésbé sikeresek, kezdők is bátran nekiláthatnak az elkészítésének. Másik előnye, hogy nem igényel komolyabb anyagi ráfordítást sem. Csupán néhány nagyobb kiflire, tejre, tojásra, vaníliára, cukorra és darált mákra van szükség. Ízletes, laktató és finom, különösen, ha vaníliasodóval tálaljuk. Ötlet: ha egy kis mézzel is leöntjük és a mákhoz szegfűszeget darálunk, még különlegesebb lesz.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!