A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek – írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklapban.
Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszere, az immunrendszer kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy a legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
Amint arra a nemzetközi kutatócsoport eredményeiről beszámoló cikk is rávilágít: a káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein. A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.
Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszíni fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is – idézi az MTI a kutatás vezetőjét –, de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben. A kutatók hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nemcsak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.