Uniós forrásokból újult meg az orfűi malom

52 millió forintból szépült meg a történelmi építmény.

2015. 05. 08. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházó Malomkő Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egy határokon átnyúló programnak köszönhetően szépült meg és gazdagodott új látványosságokkal a muzeális, néprajzi és turisztikai szempontból is kiemelkedően értékes orfűi vízimalom, hazánk egyetlen működő ilyen létesítménye. Az Orfűi-tónál, festői környezetben található vízimalom külső és belső berendezéseit restaurálták, emellett téglaburkolatot kapott a malomudvar, megerősítették a malomárok medrét, felújították a szárazmalom tetejét az elmúlt hónapokban.

A közleményben kitérnek arra, hogy a megvalósítása során fontos szempont volt a fenntarthatóság és az élményszerűség. Azt szerették volna elérni, hogy a malomskanzen működő, élettel teli színtere legyen a tanulásnak, a szellemi értékek, néprajzi kincsek megjelenítésének, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak. A beruházás egy határokon átnyúló programnak köszönhetően valósult meg.

Az összefogás eredményeképp létrejött a Molnárok útja, melyhez az orfűi mellett Mohácsról a Szent Miklós vízimalom és taposómalom, Mecseknádasdon a Keszler (volt Müller) malom, Borjádon a volt Széchenyi uradalmi vízimalom, Hosszúhetényben a Dallos-Böröcz-féle vízimalom csatlakozott. Horvátországot a dubosevicai hengermalom, és az újonnan, a projekt keretében felépített eszéki hajómalom képviseli. A Malomkő Alapítvány közölte: hamarosan Orfűn a meglévő látványosságok egy új malomtípussal is gyarapodnak.

Már megkezdték egy papírmalom, egy modern fogadóépület építését, illetve helyreállítják a molnár egykori gyümölcsösét, amelyben hagyományos gyümölcsaszaló és almatörő malom is épül. A szervezet célja, hogy a későbbiekben a térség malomtípusait bemutató malomskanzen jöjjön létre Orfűn, amelyben az újra életre hívott malmokat újra működésbe is hozzák; mesteremberek mutatják be a molnárszakmát, amit a látogatók is kipróbálhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.