Idén kedveltek a ginalapú italok, azon belül is a long drinkek, a gin-tonik koktél például reneszánszát éli – fogalmaz érdeklődésünkre Morafcsik Péter, a Bols Mixer Akadémia vezetője. Az ital egyszerűen elkészíthető, semmi flanc, véli a szakember, s ha minőségi ginből és tonikból készül, harmonikus végeredmény kapható. Szerinte egy gin-tonik többféleképpen feldobható fűszernövényekkel, így rozmaringgal, bazsalikommal, de akár rózsaborssal is – az áttetsző italban gyönyörűen mutat egy-egy fűszernövény. Morafcsik Péter egyik nagy kedvence e kategóriában a Hendrick’s Gin-Tonic, amelybe nem a megszokott citromot vagy lime-cikket teszi, hanem pár szelet kígyóuborkát, ezzel avatva pikánssá, kissé savanykássá a koktélt. Az uborka amúgy is jól passzol e ginhez, teszi hozzá.
– Mindig vannak felkapott ízek, néhány éve robbant be például a narancsos-rebarbarás kombináció, amely azóta is igazán trendinek mondható – vélekedik immár Tóth Zoltán, a Bar Expert bártendere és baristája. – A legjobb mixerek mindig nagy hangsúlyt fektetnek az ízharmóniára, újabban különböző whiskyket kevernek abszinttal, amelyek kissé szembemennek a legelterjedtebb gyümölcsös koktélokkal. Népszerűek a long drinkek, az egyik az Aperol spitz, amelyben a narancsos olasz keserű likőrt pezsgővel vagy fehérborral keverve szervírozzák – avat be Hajdú Péter, a Mojito Mixeriskola bártendere és baristája.
Tóth Zoltán ajánlása szerint nyáron a jeges, friss, citrusos, kesernyés, szomjoltó koktélokat érdemes keresni, kevésbé ajánlja a kókuszos, tejes alapú italokat. A bodza és a maracuja rég népszerű alkotóelem; a bodza fix íz, a virággal nem lehet mellényúlni. Közkedvelt a limonádé málnával, eperrel, sárga- vagy görögdinnyével, ribizlivel és szederrel is, amely lényegében megfelel egy házi „jeges teának”. Ezek természetesen kombinálhatók vodkával, rummal, ginnel, tequilával vagy triple seckkel, ahogy pro seccóval vagy pezsgővel is, ám utóbbiak veszélyesebbek a nyári melegben.
Hajdú Péter szerint a forróságban vigyázni kell az alkohollal, igaz, a mértéktartó alkoholfogyasztás egyébként is minden komoly bártender alapelve, s ha úgy tapasztalják, illedelmesen fel is hívják a vendég figyelmét, melyik lesz az utolsó pohár. Morafcsik Péter beszámolt arról is, hogy az éjszakai bárvilágban a hölgy vendégek, de akár az urak egyik kedvence a vodka-szóda lime-szelettel, az ital sok jéggel igazán finom, frissítő long drink. A vodka egyébként is az egyik legsemlegesebb alapanyag és kalóriában is talán a legszegényebb, míg a szódával a hidratáció is megoldható. Tóth Zoltán szerint is nagyon fontos a hidratálás, azaz a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, mivel sokan a melegben nem érzik, ha a frissítő koktél alkoholtartalma a fejükbe száll.