Őseink miatt faljuk a cukrot

Evolúciósan kódolva van a vágyunk az édes élet iránt, nincs fék, amely gátat szabhatna.

Szabó Emese
2017. 02. 22. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem is szerkezeti képlete miatt, és nem is úgy, mint a kokaintól, de a cukortól is erősen függenek az emberek. Mindez biológiai, pszichológiai és evolúciós okokra vezethető vissza: az úgynevezett megszaladási jelenséggel magyarázható. Utóbbi nem kapcsolódik közvetlenül a cukorhoz, de az azzal kapcsolatos viselkedésünk jó példa rá.

– A lényege, hogy a természetes szelekció sokféle viselkedést, képességet és készséget alakít ki az emberben, és ezek között vannak olyanok, amelyekre vonatkozóan nincs belső korlátunk. Klasszikusan ilyen a cukorpreferencia – mondja Topál József, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, kutatócsoport-vezető.

A kutató kiemeli, őseink számára a cukor egyfajta indikátora lehetett a vitaminoknak. Azt ugyanis lehet érezni, míg a vitaminokat nem. Például az érett gyümölcs édes. Emiatt az ember az édes ízt mindig az egészséghez kötötte, ami kiemelt szerepet kapott a korai táplálkozásban. Ilyen az anyatej is, amelynek nagyon magas a cukortartalma, magasabb, mint indokolt lenne. Azért van így, hogy a csecsemő már a szoptatás időszakában megtanulja: az édes íz jó dolog. Belső korlátra az emberré válás során nem volt szükség, a túlfogyasztás ellen nem kellett idegrendszeri szabályozásnak kiépülnie az agyban, hiszen ha eredeti táplálkozási viszonyainkat nézzük, látjuk, hogy a cukor nagyon ritka összetevő volt. Ha az ember a természetes környezetében minden hozzáférhető cukrot elfogyasztott, akkor sem tudott túlzásokba esni. Ez a külső korlát azonban megszűnt azáltal, hogy a cukrot ipari léptékben kezdték gyártani, és izolált formájában is hozzáférhetővé vált.

– A dolog itt válik ketté. Hiába szűnt meg a külső korlát, a természetes biológiai késztetéseink megmaradtak. Az elme számára az édes íz változatlanul az egészséges táplálékot jelzi. Ez azért gond, mert ma már annyit fogyasztunk belőle, amennyit akarunk. A megszaladási jelenség saját paródiájába fordult át: korábban az egészséget tartotta fenn, most már ellene dolgozik – magyarázza a kutató. Topál József kiemeli: az evolúció egyszerűen nem tudja lekövetni, hogy ma már a cukor nem számít ritkaságnak, túlzott fogyasztása pedig nem előny, hanem hátrány. Ma csak kulturális szabályokkal, tájékoztatással tudunk ez ellen hatni, csak így tudjuk kordában tartani a preferenciát.

A cukorral komoly gond, hogy nem eredményez azonnali káros következményeket, szemben például az alkohollal, amely – egyebek mellett – másnaposságot okoz. Emiatt az agy is nehezebben ismeri fel a túlzott cukorfogyasztás káros következményeit. Másrészt utóbbit a társadalom is jobban elfogadja: míg nem elítélendő dolog, ha valaki megeszik egy kiló csokoládét, addig az igen, ha valaki rengeteget iszik, és az utcán fetreng. Pedig hosszabb távon a két dolog ugyanolyan káros: mindkettő jelentősen rövidítheti az élettartamot, csak az egyik vége májcirrózis lehet, a másiké a cukorbetegség.

A kémiai hátteret az adja, hogy ha olyasmit teszünk, ami biológiailag hasznos és fontos – ilyen volt régen a cukor fogyasztása –, az agy jutalmazó rendszere aktiválódik, és ez dopaminfelszabadulással jár. Ez okoz örömöt, eufóriaérzést. A cukor tehát evolúciós okok miatt közvetít az agy számára pozitív érzést, stimulálja a jutalmazó rendszert, jelezve az elmének, hogy a fogyasztása jó dolog.

Topál József kiemeli: ezek a biológiai visszacsatolások már az emberré válás kezdetei óta adottak, az agy jutalmazó rendszerét sokféleképpen lehet stimulálni, egy részük pedig tanulható. Például az aszkéták, akik egész életük során éheznek és elmélkednek, a külső szemlélő számára szenvedéssel járó dolgokat művelnek, a legtöbb esetben eljutnak odáig, hogy jutalmazó rendszerüket e meglepő dolgok aktiválják. Vagyis adott esetben az önmegtagadás vagy az elmélkedés. Mindez nem klasszikus tanulási folyamat eredményeként alakul így, hanem idegrendszeri tanulási folyamatok következtében.

– Mi, emberek bármilyen függőséget könnyen kialakítunk. Ez a hátránya annak, hogy túl bonyolult az idegrendszerünk, komplex az agyunk. Addikcióink emiatt jönnek létre sokkal könnyebben, mint például egy kutya, egy csimpánz vagy egy elefánt esetében. A helyzetet nehezíti, hogy könnyen rátalálunk arra is, mivel tudjuk a jutalmazó rendszerünket stimulálni. Ez lehet olyan káros tevékenység is, mint a drogfogyasztás, de lehet akár a kocogás is, ami egészséges. Viszont a futás és a mozgás öröme ugyanúgy függőséget okozhat, a jutalmazó rendszer ugyanúgy igényt tarthat rá. A mechanizmus egy és ugyanaz, a hatás más – magyarázza a kutató. Hasonló a helyzet a kávéval, a teával, a kakaóval is, amelyeknél nemcsak a kémiai anyagok okoznak addikciót, hanem a hozzájuk kapcsolódó rituálé is. Azaz nem mindegy, hogy a kávét hogyan isszák meg: akik szertartásosan kávéznak, azoknál az ugyanolyan fontos, mint az élénkítő hatás.

A táplálkozásra az is rányomja bélyegét, hogy az ember a trópusi égövön alakult ki, majd a zordabb vidékekre vándorolt populációk anyagcseréje fokozatosan alkalmazkodott az ínségesebb körülményekhez. – Az ottani, nem optimális éghajlati viszonyok között szoktak hozzá őseink ahhoz, hogy a hideg évszakban hónapokon keresztül éheztek, míg a nyári hónapokat bőségben töltötték. Utóbbi során igyekeztek minél többet enni, minél több zsírt felhalmozni. Egyszerűen azért, hogy legyen miből leadni a minden évben menetrendszerűen bekövetkező ínség hónapjaiban. Az ősember testsúlya emiatt nagyon dinamikusan változott. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy keresnünk kellett a nagy energiatartamú táplálékot, beleértve a zsírokat is – emeli ki Topál József.

Azok az embercsoportok, amelyek az éhezés és a jólét gyakran változó időszakát már évezredekkel ezelőtt elhagyták – ilyen az európai népesség nagy része –, nem annyira kitettek a táplálkozás okozta egészségügyi problémáknak. Az amerikai kontinens őslakosainál más a helyzet, ők még 500 évvel ezelőtt is archaikus körülmények között éltek, időszakosan meghíztak, majd lefogytak. Az ő anyagcseréjük még mindig a régi viszonyokra van ráállva, emiatt extrém gyakori körükben a cukorbetegség és az elhízás. Ez a két probléma a modern körülmények között élő indián őslakosokat majd 100 százalékban érinti.

A cukorbetegség a modern társadalmakban azért is terjed jobban, mert ma már nem tud szelekcióval ritkulni. Korábban – néhány száz évvel ezelőtt is így volt – a fiatalkori diabétesz érintettjei nem érték meg a szaporodóképes kort. Voltak rasszok, ahonnan teljesen el is tűnt ez a kór. Viszont mióta az orvostudomány fejlettebb, az 1-es típusú diabétesz pedig nem halálos, a folyamat megfordult, a helyzet kezd visszarendeződni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.