Az elkészített ital illata és íze kevésbé intenzív... Karamellrétege keményebb... Kevésbé krémes... A jelölés szerint módosított keményítőt és hozzáadott kalciumot is tartalmaz... Nem tartalmaz édesítőszert, kaprot is tartalmaz... – ilyenek azok a bűnök, amelyre a Nébih Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszereket összehasonlító jelentése rávilágított. Az idén márciusban készült vizsgálatot egyértelműen negatívan kommunikálták, pedig sok terméknél derült ki az, hogy a portéka itthon harmonikusabb ízű, aromásabb illatú, és az sem éppen hátrány, hogy kevésbé sós.
Finoman szólva is más jellegű az a probléma, amelyre a Szegedi Tudományegyetem május elején publikált kutatása hívta fel a figyelmet: elképzelhető, hogy vesekárosodást, idegrendszeri ártalmakat okoz az a parlagfűkészítmény – nem csak allergiásoknál –, amelyet élelmiszerként szemrebbenés nélkül forgalmaznak.
A kutatásban, amelyből ez kiderült, nem az ízt és a címkén szereplő komponenseket hasonlítgatták össze, hanem a hatást vizsgálták. A kutatás ma is folyik. Azért választottak boltban is kapható terméket – egy konkrét parlagfűlekvárt, ami nagy mennyiségben fogy –, mert arra voltak kíváncsiak, milyen hatása lehet egy olyan terméknek, amit bárki szabadon leemelhet a polcról. Az ominózus portéka azért került képbe, mert az európai jog szerint ez úgynevezett új élelmiszer – nagy mennyiségben még soha nem használták táplálékként –, amely elvileg csak azt követően kerülhetne forgalomba, hogy toxikológiailag bevizsgálták. A szükséges kutatást azonban hazánkban biztosan nem végezték el. A hiányosságot az egyetem kutatói már két-három éve is jelezték az élelmiszer-hatóságnak, változás viszont azóta sem történt, a termék ma is kapható.
A kutatásról akkor hallottunk először, amikor tavaly nyáron feltűnt: parlagfüvet gyűjtenek a kutatók. Akkortájt még ismeretlen volt a rendszeres kaszálás célja, de azóta kirajzolódott: az egyetem még évekkel ezelőtt kezdte komolyan vizsgálni a parlagfüvet, és annak hatóanyagait. Ennek volt része az a tanulmány is, amelyet nemrég publikáltak a PLoS One tudományos folyóiratban, és amelyben nem magát a növényt, hanem az abból készült élelmiszer hatását vizsgálták. Az eredményeket a kutatók már nagyjából egy éve ismerték, a sajtó azért csak most értesült róla, mert a publikáció mostanra készült el. Az erről szóló hír sok helyen megjelent, ugyanis kiderült belőle: ártalmas játékot űz az, aki a parlagfüvet nem veszélyes gyomnak, hanem értékes gyógynövénynek tekinti. Ez a hóbort pár éve kezdett el terjedni, akkor vált gyakorlattá, hogy a növényt különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.