Gyógyító szavak: az orvos nemcsak kezel, közöl is

Ugyanolyan felelősség kíméletesen elmondani a rossz hírt, mint megnyugtatni az aggódó beteget, ha nincs baj.

Szabó Emese
2017. 08. 14. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy nagyon csúnya pajzsmirigy. Nagyon-nagyon csúnya. Hááááát. Fokozott a keringés is. Nagyon csúnya, és göbök is vannak benne. Hááát, hááát” – Ágnes mindössze ennyit érzékelt az ultrahangvizsgálatából, amelyre bármiféle panasz nélkül, a szokásos éves vérvételnél minimálisan emelkedett TSH-szintje miatt utalta be a háziorvosa. Ezt a vizsgálat megkezdése előtt tisztázták is, majd Ágnes felfeküdt a vizsgálóasztalra, nyakára fölkenték az ultrahanggélt, az orvos aztán tologatni kezdte a vizsgálófejet. Hatalmas sóhajokkal teletűzdelt, hosszú monológját csak néha szakította meg egy-egy mondat, amelyet a leletet gépelő asszisztensének címzett. Ágnes egyre feszültebb lett, fogalma sem volt, mi lehet az, ami ekkora sóhajokra ad okot.

Amikor az orvos végzett, a páciens azt tudakolta, mi lehet a baj. Kurta választ kapott, a radiológus mindössze annyit közölt vele, azt nem tudja, ő csak a vizsgálatot végezte el, a továbbiakról a háziorvosa nyújt majd tájékoztatást. Az orvos a kezébe nyomta a leletet, majd „Viszlát, jobbulást!” köszönéssel búcsúzott. Ágnes már a rendelőintézet liftjéből hívta a háziorvosát, mikor tudna menni hozzá, az asszisztensével pedig egyeztetett egy másnapi időpontot.

A mindössze hat mondatból álló leletet azonnal elolvasta, s bár laikusként nem tudta pontosan értelmezni, rettenetesnek semmiképpen nem tűnt. A háziorvos másnap átfutotta a papirost, majd mosolyogva közölte: semmi komoly, vélhetőleg a pajzsmirigy autoimmun gyulladásáról, a Hasimoto-betegségről van szó, ami nagyon gyakori, különösen nőknél. Erre utal az enyhe vérképeltérés is, de ennyire kis változás még gyógyszeres kezelést sem tesz szükségessé. Ágnest mindenesetre beutalta egy pajzsmirigy-ambulanciára, ahol elvégzik majd a Hasimoto-betegség biztos diagnózisához szükséges vizsgálatot.

– Az éremnek mindig két oldala van, de persze az, hogy egy orvos így kommentáljon egy vizsgálatot, nem követendő példa, nem helyes gyakorlat. A fiatalabb generáció tagjai már kevésbé követnek el hasonló hibát, nekik ugyanis tanítjuk, hogy a mondandójuknak mindig van szuggesztiós hatása is. Ők tisztában vannak tehát azzal, hogy a betegekre a vizsgálat során hallottak érzelmileg is hatással vannak – mondja Stauder Adrienne pszichiáter, pszichoterapeuta, a Semmelweis Egyetem docense. A szakorvos hozzáteszi, hogy ez utóbbi alatt nemcsak a szöveg tartalmi része értendő, hanem az előadásmódja, közlésének mikéntje is. Annak ugyanis pozitív és negatív hatása is lehet a betegre, megerősítheti vagy alááshatja a bizalmát, erősítheti vagy csökkentheti a motivációját. A docenstől megtudtuk, hogy a kommunikációt 1994 óta tanítják külön tantárgyként az orvosoknak, korábban csak érintőlegesen, kis óraszámban volt szó pszichológiáról és magatartás-tudományról a képzéseken.

A pszichiáter kiemeli, az orvosoknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a betegek sem egyformák: van, aki roppant érzékenyen reagál, mindig a legrosszabbra gondol, ugyanakkor vannak olyan páciensek is, akiknek hiába beszélnek a lelkére, nem követik az orvos javaslatait. A betegek hozzáállásához az orvosoknak ideális esetben igazodniuk kellene, ami egy radiológiai vizsgálaton különösen nehéz, hiszen ott végképp nincs idő arra, hogy megismerjék a pácienst.

– Vannak orvosok, akik ráijesztéssel próbálják rávenni a pácienseket, hogy a betegségüket, illetve a kockázati tényezőket komolyan vegyék. Van, akinél ez beválik, sőt sok esetben csak ez a hatékony. Sajnos ezt mutatják a tapasztalatok – hangsúlyozza a pszichiáter. Példaként a dohányzást hozza föl vagy éppen a szív- és érrendszeri betegségeket, amelyek esetében sokszor nagyon nehéz elérni, hogy a betegek változtassanak az életmódjukon, és rendesen szedjék a gyógyszereiket.

A dohányzásnál ugyancsak segíthet, ha az orvos keményen közli: látja, hogy már olyan súlyos elváltozások vannak, amelyek miatt a beteg meg fog halni, hacsak nem hagyja abba sürgősen a füstölést. Ugyan van ellenpélda erre is, de Stauder Adrienne kapásból említ betegeket, akik elmondták neki: ennek hatására tették le a cigarettát. Az persze nem állítható, hogy ez a legjobb gyakorlat, de sok esetben hasznos: az ilyen elriasztás életeket menthet. Gondok akkor állnak elő, ha a beteg érzékeny az efféle kérdésekre, vagy csak az orvos gondolja úgy, hogy riogatásra van szükség. Például ha a páciens szorongó alkat, akkor igaz rá a negatív értelmezés törvénye is. Ez azt jelenti, hogy mindenből a lehető legrosszabb dolgot hallja ki. Az orvosnak ezt is fel kell ismernie, tudnia kell kezelni, mert ilyenkor a riogatás túl veszélyes lehet.

– Az orvostanhallgatóknak azt tanítjuk, hogy ha a betegüket motiválni akarják, akkor arra kell rájönniük, mi a fontos nekik. Nem szabad feltételezésekre hagyatkozniuk, mert mindenkinek más az elsődleges. Emiatt fontosak azok a motivációs interjúk, amelyek során kérdéseket tesznek fel a pácienseknek, próbálják megérteni a gondolataikat, rájönni, mi kellene ahhoz, hogy hajlandók legyenek változni – emeli ki a pszichiáter. Hozzáteszi, hogy az ok nélküli riogatás mellett a bagatellizálást is kerülni kell, nem helyes az, ha az orvos nem kellő súllyal hívja fel a figyelmet az intő jelekre.

A kedvezőtlen diagnózis közlése végképp nehéz feladat, nagy megterhelést jelent nemcsak a betegnek, hanem az orvosnak is. Ezt számos vizsgálat igazolja. Egy külföldi kutatásban például orvostanhallgatók egyik csoportjának a daganatos betegség diagnózisát köntörfalazás nélkül kellett közölniük egy „beteggel” (nem igazi beteg volt, csak annak szerepét játszotta el a kísérletben), és ismertetniük kellett a ráktípus várható lefolyását is. A másik csoportnak hazudnia kellett, nem mondhatta meg a pontos diagnózist, csak el kellett küldenie a beteget a megfelelő kezelésre. Eközben és ezt követően mérték az orvostanhallgatók feszültségszintjét, és azt látták, hogy azok, akik igazat mondtak, jobban szorongtak. Ők ugyanis azt érezték, hogy elvették a beteg reményét, összetörték, emellett szembe kell nézniük a beteg negatív érzelmi reakcióival. A dolog elmismásolása tehát könnyebb megoldásnak tűnhet, ezért fontos az orvosképzés során minderre felkészíteni a hallgatókat.

Hogy ez a gyakorlatban is így van, azt jól mutatja annak a szakorvosnak a beszámolója, aki a magánrendelőjében onkológiai tanácsadással is foglalkozik. Ő arról beszélt nekünk, hogy a betegek többsége azért fordul hozzá, mert fogalma sincs arról, milyen állapotban van, mire számíthat. Időnként távoli városokból is érkeznek hozzá betegek, illetve azok hozzátartozói, egyszerűen azért, mert érzik: orvosuk nem véletlenül legyint a vizsgálatokra, illetve hagyja abba a kezelést.

– Komoly kihívás a rossz hírt közölni a beteggel, ahogyan az érintettnek is nehéz a családnak, a barátoknak továbbadni. Viszont hosszabb távon mindenki csak akkor tud megfelelően reagálni, ha tisztában van a tényekkel, tudja, mivel áll szemben – emeli ki Stauder Adrienne. A kérdés fontosságát az is mutatja, hogy időnként perek is indulnak amiatt, mert az orvos nem közli egyértelműen a diagnózist. Akinek ugyanis a betegsége miatt jelentősen romlik az állapota, joggal védekezik: másképp élte volna az életét, ha tisztában van a kilátásokkal. Emiatt kell az orvosoknak arra helyezniük a hangsúlyt, hogy a beteget megfelelően tájékoztassák, tudatosítsák benne: mi az, amit maga is megtehet a gyógyulásáért, a betegség lefolyásának lassításáért, esetleg a betegséggel való sikeresebb együttélésért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.