Se fahéjas kannás bor, se védett vidra nyúzott bőre

Szemre kellemes ráncfelvarráson esett át a Vörösmarty téri vásár, de nincs-e vajon túl korán a karácsonyozáshoz?

Makrai Sonja
2017. 11. 19. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is jóval az adventi időszak kezdete előtt, már múlt héten megnyílt a budapesti Vörösmarty téren a legnagyobb hazai karácsonyi vásár. Szerencsére nem követjük még a britek példáját, ahol már júliusban ellepik a Harrods polcait a színes-flitteres rénszarvasok, a duci, éneklő mikulások, az aranyozott puttók és a brandyszószos karácsonyi pudingköltemények, de így is elég hangulatromboló, hogy hat héttel karácsony előtt már ajándékvásárlási lázban ég a főváros.

Nemrég a CBS Local arról cikkezett, hogy az emberek rossz közérzetéhez jelentősen hozzájárul, ha már október, november táján folyamatosan karácsonyi dalokkal bombázzák őket. All I Want for Christmas Is You vagy a Wham Last Christmas című klasszikusa azzal szembesíti az embereket, hogy mennyi mindent kell még megtenniük az év végéig. A végére még az önzetlenség ünnepétől is elmegy az ember kedve.

Persze, ahogy mindenhez, ehhez is hozzá lehet szokni. A korai sötétedés miatti depressziót sokan azzal próbálják feloldani, hogy a kézművestermékeket kínáló árusok portékáit böngészve fahéjas forralt bort kortyolgatnak valamelyik adventi vásárban a munka után, és tömik magukba a kürtős kalácsot.

A Vörösmarty téri sokadalmat már több ízben beválogatták Európa tíz legszebb adventi vására közé, de az elmúlt években azért sok probléma akadt a minőséggel. És a kinézettel is, ami korántsem árasztott ünnepi hangulatot. A mostani vásár régóta vágyott ráncfelvarráson esett át, a mintát pedig mintha a bazilika előtti, néhány éves múltra visszatekintő kirakodás adta volna, ami az egyik leghangulatosabb a városban. Ott korcsolyapályával és félóránként fényfestéssel is várják a vásározókat. Az elmúlt évekhez képest szembetűnő változás a Vörösmarty téren, hogy lazítottak a tömött bódésorokon, valamivel kényelmesebben lehet nézelődni, mint azelőtt. Az ajándéktárgyak kínálata azonban mit sem változott: zoknik, kesztyűk, szappanok és gyertyák, fém- és fazekasáruk, kézműves csokoládé, ékszerek, karácsonyfadíszek között lehet válogatni. Az árak is ugyanolyan magasak, nem is csoda, hogy leginkább külföldiek vásárolgatnak.

Végre a vásári konyhát is megreformálták, legalábbis külsőleg előnyös változtatáson esett át ez a részleg. A magyar romantika egyik legnagyobb alakjának szobra köré építették fel a lacipecsenyés, forralt boros farakásokkal díszített bódékat, amelyeket befőttesüvegekből készített világítással igazán hangulatossá varázsoltak. Az akadálymentesítésre azonban nem gondoltak, kizárólag lépcső vezet a „gasztrobirodalomba”. Azt pedig csak remélni lehet, hogy a idén a vendéglátósok már nem próbálkoznak kannás borral, és védett vidra nyúzott bőre sem kapható errefelé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.