Vízi erőművek veszélyeztetik a Balkán természetvédelmi területeit

Emberi életek, ritka fajok és az érintetlen természet kerül veszélybe a tervezett 2800 gát megépítésével.

B. Kovács Gergely
2017. 11. 30. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát tengerparton konzerves szardíniaként egymás mellé pakolt, napolajban pácolódó nyugat- és közép-európai turisták előszeretettel hitegetik magukat azzal, hogy belekóstolnak a balkáni életérzésbe, miközben azok, aki valóban vágynak erre az ingerre, egyre inkább fedezik fel maguknak a belső, hegyi vidékeket, a tavakkal és folyókkal átszőtt természetvédelmi területeket. (A végeredmény mindig az, hogy korábban érintetlen részek válnak elviselhetetlenné az embertömegtől, de ez most nem tartozik szorosan a tárgyunkhoz.)

A hegyi ösvényeket róva, vízesések tövében nem feltétlenül azzal foglalkozunk, hogy a balkáni táj is komoly veszélynek van kitéve, mint oly sok vidék, ahol az ember fejlődni vágyik. Pedig ez a helyzet. A Szlovéniától Görögországig húzódó széles képzeletbeli sávban összesen 2800 erőművet segítő gátat terveznek, ezeknek egyharmada, pontosabban 37 százaléka tájvédelmi körzetben vagy Natura 2000-es területen fekszik. Emiatt pedig eltűnhet a hegyi folyamok egy jelentős része, és súlyosan károsodhat a terület biológiai sokfélesége.

Jelenleg is 187 különböző helyszínen dolgoznak a munkagépek, ez lényeges növekedés a 2015-ös 67-hez képest – egyebek közt ez derül ki a bécsi székhelyű, vízgazdálkodással és természetvédelemmel foglalkozó Fluvius szervezet tanulmányából, amelyet a RiverWatch civil szervezet rendelt meg. Ez utóbbi igazgatója, Ulrich Eichelmann figyelmeztet, hogy a munkálatok helyrehozhatatlan károkat okoznak a természetben, miután a folyókat csöveken át elterelik és a természetes meder elapad. Mindez katasztrofális hatással van az ott élőkre is, de ugyanúgy a halfajokra, szitakötőkre és kérészekre is. Pedig az a vidék kimondottan gazdag az efféle csodákban: egy teljesen új, addig ismeretlen kérészfajt, az Isoperla vjosae-t éppen nemrég fedezett fel egy tudóscsoport Albánia ismert folyója, a Vjosa környékén. A tudósok ezt a vidéket mint „ökomennyországot” írják le, ahol olyan vízi fajok élnek, amelyek Európa egyéb részeiről már teljesen eltűntek. Most ez is veszélybe került, és a szakemberek arra számítanak, hogy a gátak megépítésével visszafordíthatatlanul elpusztulnak.

Damian Gjiknuri albán energetikai miniszter azonban azzal nyugtatta a Guardian újságíróját, hogy a Vjosára tervezett két gátat úgy építik meg, hogy meghagynak „sávokat és közlekedő folyosókat” a halaknak. Szerinte ma már olyan bevált módszereket lehet alkalmazni, amelyek minimálisra csökkentik a gátak vízi fauna körforgására gyakorolt negatív hatását. Hozzátette: a tanulmánnyal ellentétben csak két nagyobb gátat terveznek a folyóra, a többi a part mentén elhelyezkedő erőmű lesz. Ez utóbbiak tíz megawatt termelésére alkalmasak, ezáltal nem gyakorolnak komoly hatást a környezetre. A WWF azonban vitatja ezt, és állítja, a kisebb teljesítményű turbinák sora is komoly károkat okozhat a környezetben.

A gátépítési hullám ugyanúgy veszélyezteti az embert is. A környezetkárosító hatáson kívül a nagy energiacégek és a helyi gazdálkodók közti folyamatos konfliktus egy gyilkosságot és egy gyilkossági kísérletet is eredményezett az elmúlt években. Albániában jelenleg 81 gát épül, ezzel kiemelt terület, de Szerbiában, Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában is 71 erőművön dolgoznak, emellett Szerbiában 800 további terv vár megvalósításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.