A szédülés és a félelem

Idősödve egyre nő az esélyünk, hogy találkozunk a szédülés mint tünet valamely formájával.

Dominka Ede Harald
2017. 12. 11. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szédülni jó – hangzana a válasz, ha a gyerekeket kérdeznénk, hiszen gyakran forognak-keringenek játékból saját s a mi tengelyünk körül, akár a bolygók. Hasonlóképpen felelnének – csak kissé artikulálatlanul – jellemzően azok, akik a gimnázium és az egyetem átmeneti időszakában a különböző alkoholtípusokat tesztelik magukon, vajon milyen és mennyi szükségeltetik ahhoz, hogy a szokásos duplájára növekedjék a hazaút az akaratlan kacskaringók miatt.

A harmincasok között már akadna kételkedő, majd a kor előrehaladtával egyre nő az esélyünk arra, hogy megtapasztaljuk azt a típusú szédülést, amely már nem olyan vicces, mivel testünk valamely rendellenes működéséhez kapcsolódik. A szédülés azonban sokféle lehet. A klasszikus forgó jellegűvel leggyakrabban a fülészhez kell eltámolyognunk, aki néhány bizarr mozdulattal visszavezetheti a helyére a belső fül kis félkörös ívjárataiba tévedt kalcium-karbonát kristályokat.

Ebben a történetben a főgonosz a központi idegrendszer valamely betegségével társuló szédülés, amelyről hírből mindenki hallott már, félünk is tőle rendesen. Ezért aztán, ha hirtelen ránk tör a szédülés, gyakran ez utóbbi jut eszünkbe. És persze, mint tudjuk, a betegségek hétvégére időzítik magukat, azon belül is estére. Irány tehát az ügyelet, ahol egy szigorú tekintetű idősebb doktornő rendel. Mi a panasza? – érdeklődik. Röpke gondolkodás után „bizonytalan vagyok” – hangzana a válasz, de ez nem lesz jó, mert akkor pszichológushoz küld, ami szintén jogos lehet, mert akár a szorongástól is lehet szédülni. Legyen mondjuk „instabil vagyok”. – Ezt nem értem, tehát szédül – összegzi. Ráhagyjuk. Vérnyomás az egekben, ami megint csak okozhat szédülést; megmérjük, gyógyszert bekapni, csak a szájban olvad, nem a gyomorban – szól hozzá az utasítás. A félelem mesterségesen elűzve, a probléma érintetlen. Hét közben a háziorvostól a legkülönfélébb szakorvosi beutalók beszerzése következik, majd náluk időpontkérés, amelynek bejegyzéséhez többet is lapozni kell a naptárunkban, ha nem akarunk magánrendelésekre járni, otthagyván a fizetésünket. Újra itt a hétvége, este. Az új megfigyelés az, hogy a fej mozgatására élénkül a tántorgás. Mi ilyenkor egy normális ember következtetése? Nyilván agydaganat, mi más?! Irány tehát az ügyelet. Ezúttal egy fiatal doktornő fogad. Mi a baja? – kérdezi, mire visszakérdeznénk, hogy és magának, hogy nincs külföldön? Drogokra és alkoholra kérdez rá – nem lehetnek túl jó páciensei. Néhány egyszerű teszttel kizárja a legrémesebbeket, hálásan távozunk. Jöhet az internet, tárgyszó: szédülés. Két neurológus is említi, hogy több megjelenési formája van a szédülésnek, magyarul mindet így nevezzük – állítják –, míg idegen nyelvekben különböző szavakkal illetik ezeket. Nos, van azért nekünk is néhány, ilyen az egyensúly-bizonytalanság például a vestibularis migrén vagy az akusztikus neurinóma esetén, van aztán gyengeségérzés (presyncope), ez lehet az ájulás előtti állapot, vérnyomásesés jele, de utalhat elégtelen szívpumpafunkcióra is. Egyensúlyvesztésről, egyensúlyzavarról beszélünk a belsőfül-, az érzőidegrendszeri, de az ízületi és izombetegségek tüneteként, sőt előfordul egyes gyógyszerek mellékhatásaként is. Bizonytalanságérzésnek, szédülékenységnek nevezhetjük a belső fül egyes betegségeit, amikor különböző mozgásillúziókat, például lebegésérzést élünk át. Mindez azonban a képzelőerőn múlik, illetve hogy az előzetesen átélt szédüléstípusokhoz viszonyítva mit tapasztalunk, ám ez a félig-meddig szubjektív megnevezés még nem sok segítség az orvos betegségfelderítéséhez.

Na ez az a klasszikus vertigó az, amikor forog velünk a világ, de van olyan is, mintha egy hónapos föld körüli hajókázásra indultunk volna, billeg alattunk minden. Szerencse, ha elkerül a tengeri betegség, azaz nem jár vele hányás, hányinger, azzal más vizekre evezünk, az megint más típusú szédülés a maga betegségcsoportjával együtt, például belsőfül-gyulladás. Ám ha sorra vesszük, hányféle oka lehet a szédülésnek, már abba is bele lehet szédülni. Ha tehát nem a karácsonyi nagybevásárláskor a boltok szédítő kínálata váltotta ki, akkor irány az orvos abban a reményben, hogy a szédülés az okok széles tárháza mellett azért csak igen ritkán jele olyan hardcore kórnak, mint a stroke, az agyvérzés vagy a sclerosis multiplex.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.