A hagyományosnál kevésbé ártalmas az e-cigi – vagy mégsem?

Érvek és ellenérvek az elektromos cigarettával kapcsolatban. Számos veszélyt hordoz, főként a fiatalokra nézve.

Molnár Csaba
2018. 01. 29. 20:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban az újévi fogadalmak miatt mindig megemelkedik a forgalom – árulja el egy e-cigarettát áruló új-zélandi trafik eladója az egyik helyi tévé riporterének. Sokan ilyentájt megfogadják, hogy a következő évben egészségesebben fognak élni. Ha dohányos, akkor természetesen adódik, hogy leszokik a dohányzásról. Pontosabban átszokik az e-cigarettára. Az állami húzd meg, ereszd meg politika ellenére ugyanis ez az eszköz mára a mindennapok része lett szerte a világon. Nap mint nap látni az utcán e-dohányosokat, és a forgalmazók reklámjai elérték céljukat: a leszokni vágyók legtöbbje nem akarja már teljesen letenni a cigit, hanem csak áttér a modernebb, divatosabb füstölnivalóra.

A divat önmagában természetesen nem jelenti azt, hogy az e-cigaretta-gyártók által hangoztatott, kétségkívül logikusnak hangzó érvek a dohány, a papír és millió méreg hiányáról színtiszta hazugságok lennének. Sőt egyre több tüdőgyógyász, onkológus véleménye közelít az övékéhez. Ugyanakkor

nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a reklámozók mindennek tekinthetők, csak objektív véleményalkotóknak nem.

Az utóbbi időszakban azonban kezdenek megjelenni az e-cigaretta egészségi hatásait összegző tanulmányok. Ezek sokszor nagyon eltérő megállapításokra jutnak, mégis kibontakozni látszik egy alapvető egyetértés arról, hogy ha már muszáj valamit füstölni, akkor az e-cigaretta tényleg kevésbé halálos, mint parázsló elődje.

Persze csak akkor, ha nem „kapudrognak” használjuk. Noha az e-cigaretta-reklámok általában a termék kevésbé egészségkárosító voltát emelik ki, és azt a dohányzásról való leszokás eszközének láttatják, a tinédzserek viselkedése szöges ellentétben áll ezekkel az optimista lózungokkal. Egymást követik azok a tanulmányok, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy

a tinik manapság először kezdenek e-cigarettázni, és aki rászokott erre, az később sokkal nagyobb eséllyel tér át a régi jó cigarettára.

A The Telegraph tudósítása szerint például a Michigani Egyetem kutatói kimutatták sok kamasz egy év különbséggel történő kétszeri kikérdezésével, hogy akik először azt mondták, már kipróbálták az e-cigarettát, ötször nagyobb valószínűséggel (az esetek harmadában) váltak klasszikus dohányossá egy évvel később, mint azok, akik soha nem szívtak e-cigit.

Ennek hátterében az áll, hogy ha rendszeresen e-cigarettázik a fiatal, akkor lassan tudatosodnak benne a sokszor hangoztatott egészségi veszélyek is. Hiába kezdte először esetleg épp abban a tudatban, hogy ez „egészségesebb”, mint a rendes cigaretta, ez a tudatosság lassan füstbe megy. Pontosan ugyanazok a pszichikai védekező mechanizmusok kezdenek működni náluk, mint a dohányosoknál:

hiába tudnak a kockázatokról, azokat kizárják gondolkodásukból, úgy érzik, ők nem érintettek.

A vizsgálat szerint az e-cigarettázókat sokkal kevésbé foglalkoztatják a dohányzás veszélyei, ezután pedig sokkal könnyebben átszoknak a hagyományos cigarettára.

A kanadai Waterlooi Egyetem kutatói, akik 44 ezer iskolás megkérdezése után ugyanerre jutottak, ugyanakkor megjegyzik, hogy az ok-okozati viszony nem egyértelmű. Úgy találták, hogy az e- és a meggyújtandó cigarettát is azok próbálják ki, akik hajlamosabbak a veszélyes viselkedésre. Így előfordulhat, hogy nem az e-cigi okozza a későbbi dohányzást, hanem mindkettőt ugyanazok a háttérben húzódó pszichikai faktorok mozgatják.

Tehát az e-cigaretta veszélyes lehet abban az értelemben, hogy a korábban nem cigarettázók általa később sokszor rászoknak a rendes cigire is. Ez azonban még mindig nem mond semmit arról, hogy

maga az e-cigaretta mennyi mérget juttat szervezetünkbe. Nos, sokkal kevesebbet, mint elődje.

2017-ben több összefoglaló tanulmány is megjelent, amelyek mind ezt valószínűsítik. A legnagyobbat a brit rákkutató intézet, a Cancer Research UK megbízásából készítették a University College London és más egyetemek kutatói. Dohányosokkal olyan e-cigarettázókat hasonlítottak össze, akik 16 hónappal korábban letették a rendes cigit, és áttértek az e-változatra. Az eredmények szerint az e-dohányosok szervezetében sokkal alacsonyabb volt sok karcinogén (rákkeltő) anyag szintje, illetve más, bizonyítottan egészségkárosító vegyület koncentrációja, mint azokéban, akik továbbra is dohányt égető cigarettát szívtak. De ez a jótékony hatás csak akkor volt tapasztalható, ha az e-dohányosok tényleg teljesen letették a cigarettát.

Ha csak csökkentették az elszívott szálak mennyiségét, és ezeket elektromossal helyettesítették, az semmit sem ért.

A St. Andrews-i Egyetem kutatói a dohányfüst és az e-cigarettából kiáramló gőz összetételét hasonlították össze. Az ismert karcinogén anyagok koncentrációjából megbecsülték, hogy egy életen át tartó hagyományos és e-dohányzás mekkora kockázatot jelent a rák kialakulásában. Úgy becsülik, hogy az e-cigaretta veszélyessége alig 1 százaléka a rendes cigiének. E jelenség háttere nem nevezhető rejtélyesnek, hiszen a hagyományos cigaretta egészségkárosító mivolta a benne lévő dohány és a papír elégetésén alapszik. Ha ezeket az összetevőket kivonjuk, várható, hogy a veszély csökkenni fog. Tehát biztonsággal kijelenthető – vonja le a következtetést a The Guardian –, hogy az e-cigaretta a hagyományosnak valóban kevésbé egészségkárosító alternatívája.

A Nature kiadójához tartozó Scientific Reports folyóirat ugyancsak tavalyi cikke tovább erősíti ezt a vélekedést. A szicíliai Cataniai Egyetem orvosai olyan, napi rendszerességgel e-cigarettázó emberek egészségét követték nyomon 3,5 éven keresztül, akik rendes cigarettát sosem szívtak korábban. Őket hasonlították össze a kontrollcsoporttal, amelyet soha semmilyen cigarettát (e-t sem) nem szívó emberek alkottak. Számos életfunkciójukat vizsgálták, így súlyukat, vérnyomásukat, pulzusukat és persze a tüdőműködésüket jellemző értékeiket (a kilélegzett nitrogén-oxidok és szén-monoxid szintjét). Emellett CT-t csináltak a tüdejükről is, betegség nyomai után kutatva.

Az eredmények szerint 3,5 évnyi rendszeres e-dohányzás semmilyen diagnosztizálható változást nem okozott az alanyoknál.

Sem a mérhető értékekben, sem a komputertomográfos felvételeken nem látszott semmi, ami megkülönböztette volna az e-dohányosokat a teljesen absztinensektől. „Nem találtuk bizonyítékát annak, hogy a hosszú távú e-cigarettázás egészségi ártalmakkal járna a viszonylag fiatal emberekben, akik rendes cigarettát soha nem szívtak” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Riccardo Polosa.

Nagy-Britanniában ezek a felfedezések lassan kezdenek átszüremleni a közegészségügyi hatósági irányelvekbe is. Több orvosszakmai szervezet, így a háziorvosok királyi kollégiuma vagy a brit orvosszövetség is olyan állásfoglalásokat adott ki, amelyek a dohányosokat az e-cigarettára való áttérésre biztatják, és az eszközt több állami ügynökség is felvette a leszokást segítő módszerek közé. A britek ezzel a hozzáállásukkal azonban szinte egyedül vannak (bár például Új-Zéland és Kanada is lazított az e-cigaretta szabályozásán az utóbbi időben).

A legtöbb országban továbbra is ismeretlen hatású, veszélyes eszköznek tartják az e-cigarettát, és még sokkal jobban tiltják, mint a rendes cigit.

Vannak olyan tudományos adatok is, amelyek alátámasztják ezt a tartózkodást. Az e-cigarettázás korántsem veszélytelen szenvedély. Sok termék nikotint tartalmaz, amely igen addiktív drog, így az e-cigaretta által is nikotinfüggővé válnak a fogyasztók. A nikotin önmagában is mérgező. Az e-cigaretták gőze akár nehézfémeket is tartalmazhat, és az Észak-karolinai Egyetem felfedezése szerint nemcsak hogy a hagyományos cigarettához hasonló immunválaszt vált ki az emberben, de olyan reakciót is, amely egyedi, a rendes ciginél nem tapasztalt. Ez pedig arra utal, hogy

a belélegzett aeroszolban olyan vegyületek is vannak, amelyek egészségkárosítók, és különböznek a korábban ismertektől.

Az e-cigaretta az immunreakció szempontjából fontos gének működésére is ugyanolyan erősen hat, mint a hagyományos. Azt azonban maguk a kutatók is megjegyzik, hogy e-cigarettázó alanyaik korábban szinte mindannyian rendes dohányosok voltak, így nem tudják biztosan, hogy a fehérjék mely szenvedély eredményeképpen jöttek létre.

Hazánkban az e-cigaretták forgalmazásának, használatának törvényi szabályozása szinte teljesen megegyezik a hagyományos dohánytermékekre vonatkozó jogszabályokkal. 2016-ig e-cigarettát is kizárólag a trafikokban (nemzeti dohányboltokban) lehetett kapni, de ezt két éve annyiban lazították, hogy azóta az e-cigarettára specializálódott szaküzletek is árulhatják (újra) őket. A fiatalkorúak védelméről szóló jogszabályokat azonban itt is be kell tartani, tehát 18 év alatti vásárlókat tilos kiszolgálni.

Szívni ugyanott lehet az e-cigarettát, ahol egyébként is lehet dohányozni, tehát középületekben, megállókban, zárt vendéglátóhelyeken nem lehet pöfékelni.

Az e-cigaretták szabályozása körül legutóbb tavaly novemberben történhetett volna változás. Ekkor az Alkotmánybíróság elutasította egy magánszemély beadványát, amely alkotmányellenesnek tartotta a nem dohányzók védelméről szóló törvény egyes rendelkezéseit, történetesen azokat, amelyek az e-dohányosokat is arra kényszerítik, hogy csak a dohányzásra kijelölt helyeken szívják a gőzt. A beadványt megfogalmazó érvelése szerint az e-cigaretta nem fenyegeti a környezetében élők egészségét, ellenben ha ő a többi (hagyományos) dohányos között kényszerül e-cigit szívni, az – nem dohányzóként – súlyosan károsíthatja az ő egészségét. Az Alkotmánybíróságot azonban nem hatották meg ezek az érvek, szerintük ugyanis a törvények az e-cigarettázást ugyanolyan károsnak tartják, mint a dohányzást. Ilyenformán az e-cigizők maguk is dohányosoknak minősülnek, a nem dohányzók védelméről szóló törvény viszont elsődlegesen a nem dohányzók egészséghez fűződő jogait védi és csak másodlagosan a dohányosokéit.

Így továbbra sem lehet bárhol kiengedni a gőzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.